open-navfaktor-logo
Prijava
search iconJavi Faktoru
search
v2-billboard-01
Kontrola
Šta su otkrili inspektori u 25 sarajevskih ćevabdžinica
Od 143 uzetih uzoraka briseva sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenih 125 briseva, ili 87,4 posto, bilo je u potpunosti u skladu sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima
AUTOR: Faktor
03.10.2025. u 09:51
get url
text
Kontrolisano je 68 uzoraka gotove hrane
Kontrolisano je 68 uzoraka gotove hrane
FOTO: Ilustracija
Na osnovu plana službenih kontrola Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, tokom septembra, inspektori za hranu su izvršili inspekcijske nadzore u 25 ćevabdžinica u Kantonu Sarajevo.
Službene kontrole podrazumijevale su kontrolu higijene procesa rada, analizu briseva radnih površina, opreme i pribora, te mikrobiološku kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
v2-intext-01
 - Rezultati ovih kontrola pokazali su da je svih 68 ispitanih uzoraka gotove hrane - ćevapi, piletina, sudžukice bili usklađeno sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, što potvrđuje njihovu mikrobiološku ispravnost i sigurnost za potrošače.
v2-out-of-page
Osim toga, od ukupno uzetih 143 uzoraka briseva sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenih 125 briseva, ili 87,4 posto, bilo je u potpunosti u skladu sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, dok je kod 18 briseva, ili 12,6 posto, utvrđeno prisustvo mikroorganizama (aerobne mezofilne bakterije i enterobakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti.
Inspektori su odmah djelovali korektivno, te izdali rješenja o otklanjanju nedostataka.
Inspektori za hranu u KS nastavljaju redovne kontrole iz svoje nadležnosti kod subjekata u poslovanju s hranom kako bi se osiguralo da higijenski standardi u pripremi hrane budu na najvišem nivou, te da hrana u prometu bude zdravstveno ispravna - naveli su iz KUIP-a.
comment
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO
v2-billboard-02
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.