Goveđa jetrica, možda nije najglamuroznija namirnica, ali ima ozbiljnu nutritivnu snagu.
Goveđa jetra bogata je hranljivim materijama i u njoj se uživalo vijekovima u različitim kulturama, odnosno kuhinjama širom svijeta.
Danas, doživljava ponovni porast popularnosti zbog svog impresivnog zdravstvenog profila.
Visok sadržaj vitamina B i željeza u goveđoj jetri bori se protiv umora.
Ona je bogata vitaminom B12, riboflavinom, pantotenskom kiselinom, niacinom, folatom, B6 i tiaminom.
Također, sadrži i željezo koje je od vitalnog značaja za transport kiseonika i proizvodnju energije.
Goveđa jetra je bogata bakrom, još jednim "pojačivačem energije". Bakar pomaže u apsorpciji željeza, a također igra vitalnu ulogu u održavanju elana energije.
Holin u goveđoj jetri je važan za zdravlje mozga i može podržati pamćenje, učenje i raspoloženje.