navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sočna

Jeste li probali baklavu sa makom, kažu da obara s nogu

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 27.09.2025. u 09:40
get url
text
FOTO: Shutterstock
Klasična baklava se, kao što je poznato, pravi sa orasima. Međutim, ima domaćica koje je više prave sa lješnjacima. Sada može proći i baklava sa makom.
Oni koji su je probali kažu kako je sočnija od klasične, da ukusom obara s nogu.
Prije nego što je poslužite, važno je da baklava dobro upije agdu i potpuno se ohladi, kako bi bila savršeno sočna i puna okusa.
Sastojci:
4 jajeta
– 150 g šećera
– vanilin šećer
– 1,5 dl ulja
– kesica praška za pecivo
– 2 dl jogurta
– 400 g mljevenog maka
– pakovanje jufke
Agda
– 1/2 l vode
– 250 g šećera
– limun
Priprema:
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umutite. Dodajte ulje, prašak za pecivo, jogurt, mak i sve lijepo sjedinite.
U nauljenu tepsiju za baklavu stavite dva lista kora i premažite dijelom nadjeva s makom. Postupak ponavljajte dok sve ne potrošite i na kraju odozgo stavite dva lista kora. Ovako poredanu baklavu isijecite na kocke ili trouglove i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekih 25 minuta.
U međuvremenu u šerpu stavite vodu i šećer, pa kad provri, kuhajte još desetak minuta. Na kraju dodajte limun nasječen na kolutove. Sirup prelijte preko baklave i odozgo poredajte kolutove limuna.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO