Klasična baklava se, kao što je poznato, pravi sa orasima. Međutim, ima domaćica koje je više prave sa lješnjacima. Sada može proći i baklava sa makom.
Oni koji su je probali kažu kako je sočnija od klasične, da ukusom obara s nogu.
Prije nego što je poslužite, važno je da baklava dobro upije agdu i potpuno se ohladi, kako bi bila savršeno sočna i puna okusa.
– kesica praška za pecivo
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umutite. Dodajte ulje, prašak za pecivo, jogurt, mak i sve lijepo sjedinite.
U nauljenu tepsiju za baklavu stavite dva lista kora i premažite dijelom nadjeva s makom. Postupak ponavljajte dok sve ne potrošite i na kraju odozgo stavite dva lista kora. Ovako poredanu baklavu isijecite na kocke ili trouglove i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekih 25 minuta.
U međuvremenu u šerpu stavite vodu i šećer, pa kad provri, kuhajte još desetak minuta. Na kraju dodajte limun nasječen na kolutove. Sirup prelijte preko baklave i odozgo poredajte kolutove limuna.