navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci kažu

Pljesnivi džem najsigurnije je baciti, evo zašto

Kratkoročan utjecaj znači da brzo nakon konzumacije mogu izazvati gastrointestinalne probleme i povraćanje te potencijalno oštetiti organe poput bubrega i jetre, a dugoročan da se mogu tokom vremena akumulirati u našem organizmu i povećati rizik o raka

AUTOR: Agroklub/Faktor
Objavljeno: 25.05.2024. u 14:52
get url
text
Džem
Džem /
FOTO: Pixabay/jarmoluk
Posegnuli ste za teglom džema u želji da se zasladite, no uhvatila se plijesan na njemu pa se pitate je li siguran za konzumaciju ako je uklonite s površine? Portal foodfacts.news je provjerio što činiti kada se pojavi.
Plijesan se stvara kada je džem u kontaktu sa zrakom, bilo to zato što tegla nije dobro zatvorena ili zbog toga što je bio predugo otvoren, piše Agroklub.ba.
v2-intext-01
Pitanje je trebate li nastaviti jesti džem ili baciti cijelu teglu. Portal foodfacts.news je pitao stručnjake što raditi.
S Prehrambeno - biotehnološkog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Ksenija Markov i dr. sc. Branka Levaj kažu da uklanjanje pljesnivog dijela džema nije dovoljno da se izbjegne potencijalna opasnost po zdravlje.
v2-out-of-page
- Naime, vidljiva plijesan u obliku nitastih kolonija bijele, zelene, smeđe ili crne boje samo je dio organizma koji se razvio na površini džema dok se unutar njega nalaze plijesni u obliku nevidljivih tankih niti pomoću kojih one crpe hranjive tvari - navode.
Dodaju da je važno znati da nisu sve vrste opasne. Određene plijesni se koriste za proizvodnju antibiotika ili kao starter kulture za proizvodnju fermentiranih mliječnih i mesnih proizvoda, no neke mogu proizvoditi otrove (mikotoksine), a po izgledu i boji ne može se znati koja proizvodi, a koja ne proizvodi.
Također, mikotoksini mogu biti raspoređeni u svim slojevima džema.
Plijesni ih proizvode u svrhu odbrane od drugih mikroorganizama, ali mogu biti toksični i za ljude.
- Posebno su opasni jer su toksični u vrlo malim količinama, a bez okusa su i mirisa tako da ih se pri konzumaciji hrane koja ih sadrži senzorski uopće ne osjeća - upozoravaju ove profesorice.
Ako se progutaju, njihov utjecaj može biti kratkoročan i dugoročan.
Kratkoročan utjecaj, pojašnjavaju, znači da brzo nakon konzumacije mogu izazvati gastrointestinalne probleme i povraćanje te potencijalno oštetiti organe poput bubrega i jetre dok dugoročan podrazumijeva da se mogu tokom vremena akumulirati u našem organizmu i povećati rizik od raka.
S druge strane, naglašavaju, iako džem koji je povoljan medij za rast plijesni (visok udio šećera, nizak aktivitet vode, mali raspon pH vrijednosti 3,2 – 3,4) ne sadrži vrste koje proizvode mikotoksine, plijesan porasla na površini također može značiti da ta tegla nije bila pravilno termički tretirana ili zatvorena što isto može predstavljati opasnost po zdravlje.
- Stoga, prema mikrobiolozima trebali biste odmah baciti svaki pljesnivi džem - poručuju zagrebačke profesorice.
Profesorica s osječkog Prehrambeno - tehnološkog fakulteta, prof. dr. sc. Nela Nedić Tiban kaže da s mikrobiološke strane, džem s prisutnim plijesnima nije siguran za konzumaciju jer bez toksikološke analize ne možemo znati jesu li one koje su prisutne zaista toksikogene ili ne.
S druge strane, dodaje, ako je na takvim proizvodima prisutna vrsta Penicillium, što možemo pretpostaviti po bijeloj boji, možemo biti relativno sigurni i konzumirati proizvod.
- No, to nije pravilo ni u kom slučaju glede vrste plijesni jer potrošači nisu u mogućnosti prepoznati različite vrste - ističe ova profesorica.
Prema njenim riječima, u svakom slučaju, ovisno o starosnoj grupi, konzumacija takvog proizvoda nakon uklanjanja površine i sloja neposredno ispod površine ne mora biti razlogom za strah kada je u pitanju standardni, visokokalorični džem, a proizvod nakon otvaranja svakako treba čuvati u frižideru.
U istu kategoriju spadaju i pekmez i marmelada što znači da isto vrijedi i za njih.
Važno je napomenuti također da se džemovi i ostali voćni pripravci kod kojih je skinut gornji pljesnivi sloj ne preporučuju davati djeci, a ni osobe narušenog zdravstvenog stanja ih ne bi trebale uzimati.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02