Hljeb i krompir namirnice su koje se najčešće bacaju, no to nije uvijek nužno. Tvrdi hljeb možemo usitniti u mrvice i osušiti ili iskoristiti za tople sendviče, no pojavi li se plijesan, vrijeme je da se od njega oprostimo.
Kad je riječ o proklijalom krompiru, stvari nisu tako jednostavne. Krompir sadrži solanin, štetni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru.
v2-intext-01
Toksične klice krompira mogu izazvati probavne tegobe ili glavobolju stoga ih svakako treba odrezati.
v2-out-of-page
Ako je krompir mekan ili se smežurao, obvezno ga bacite, no ostane li tvrd i "zdrav", možete ga oguliti, prema potrebi izdubiti na mjestu gdje je proklijao i koristiti za jelo.
Kako biste usporili klijanje krompira, nakon kupnje spremite ga na hladno i tamno mjesto, najbolje u kartonsku kutiju ili papirnatu vrećicu kako bi zrak mogao cirkulisati. U plastici krompir ne može "disati" pa će se i prije pokvariti.
Čuvate li veću količinu krompira, redovno ih provjeravajte pa one koji su proklijali ili omekšali izdvojite kako ne bi potaknuli kvarenje ostalih. Također, nemojte ih čuvati zajedno s lukom kako bi se usporilo starenje zbog plinova koje ispuštaju.