Mislite da nemate razloga da brinete o jetri jer ne konzumirate često alkohol? Ali da li ste čuli za nealkoholnu masnu bolest jetre?
Jetra je drugi po veličini tjelesni organ. Vjerovatno znate da je njena primarna funkcija izlučivanje toksina iz tijela, no uz to ona prerađuje nutrijente iz hrane, filtrira krv, metabolizuje lijekove koje uzimate, proizvodi hemikalije koje pomažu da se krv zgruša, proizvodi žuč, i pomaže u regulisanju šećera u krvi.
Oštećenja
Nealkoholna masna jetra nije povezana s konzumiranjem alkohola, kao što joj samo ime kaže, ali karakteriše je upala jetre koja može dovesti do istih oštećenja kakva uzrokuje prekomjerna konzumacija alkohola.
Ova bolest jetre uzrokovana je viškom masti u jetri. U jetri se stvaraju naslage masti i to obično kao posljedica gojaznosti, povišenog šećera u krvi ili povišenog nivoa triglicerida.
Spas je u borovnicama. Naime, borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina, prirodnog pigmenta koji im daje onu divnu plavkastu boju.
Podaci pokazuju da antocijanini mogu spriječiti oksidativni stres do kog može doći u jetri te tako smanjiti upalu jetre.
Fruktoza
Antocijanini se inače nalaze u kori crvenog, ljubičastog i plavog voća, povrća i žitarica.
Istraživanja su pokazala da je njihov udio proporcionalan intenzitetu boje.
Dakle borovnice, kupine, maline, brusnice i jagode su sve dobri izvori antioksidansa.
I što je boja intenzivnija, to bolje jer to upućuje na veću količinu antioksidansa.
To ne znači da trebate da jedete ogromnu činiju punu borovnica, jer prevelike količine voća dovodi do unosa prevelike količine fruktoze, a to može imati negativan uticaj na jetru.