navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Moćni flavonoli

Istraživanje pokazalo: Ova čokolada najukusniji je saveznik u borbi sa visokim krvnim pritiskom

Da bi se čokolada smatrala tamnom, mora sadržavati najmanje 50 posto kakaa, a stručnjaci naglašavaju da je nužno konzumirati vrste od najmanje 70 posto kakaa da biste imali zdravstvene benefite

AUTOR: Faktor/Nature Scientific Reports
Objavljeno: 21.10.2025. u 08:41
get url
text
Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu "Nature Scientific Reports" ukazuje da bi konzumacija tamne čokolade mogla smanjiti rizik od esencijalne hipertenzije, odnosno visokog krvnog pritiska bez poznatog uzroka, a možda čak i rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.
Povišen krvni pritisak jedan je od glavnih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara te zatajenja srca.
v2-intext-01
Esencijalna hipertenzija najčešći je oblik bolesti, a javlja se bez jasnog uzroka. Upravo zato prevencija i kontrola visokog pritiska imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja.
Naučnici su metodom Mendelovske randomizacije analizirali podatke iz velikih genetskih baza.
v2-out-of-page
Rezultati su pokazali da bi konzumacija tamne čokolade mogla biti povezana sa smanjenim rizikom od esencijalne hipertenzije.
Također je uočena moguća poveznica s manjim rizikom od venske tromboembolije, no uzročno-posljedična veza nije u potpunosti potvrđena.
Da bi se čokolada smatrala tamnom, mora sadržavati najmanje 50 posto kakaa, a stručnjaci naglašavaju da je nužno konzumirati vrste od najmanje 70 posto kakaa da biste imali zdravstvene benefite.
Kakao je bogat flavanolima - biljnim spojevima koji se povezuju s povoljnim učincima na krvne žile i rad srca.
Osim toga, tamna čokolada sadrži vlakna, željezo, magnezij, fosfor i cink.
Viši udio kakaa znači i više potencijalnih koristi, ali i veći sadržaj kofeina, pa je preporučljivo konzumirati je umjereno.
Autori studije istaknuli su da rezultati treba uzeti s oprezom. Uzorak je bio ograničen na osobe evropskog porijekla, što znači da se zaključci ne mogu automatski primijeniti na sve populacije.
Također nije bilo moguće precizno odrediti kolika količina tamne čokolade donosi zaštitni učinak.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO