navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Naročito kod starijih od 60

Kardiolozi upozorili: Slane grickalice, poput čipsa i pereca, povisuju krvni pritisak

Za one koji žele slane grickalice, dobar izbor su kokice bez soli, pečeni čips s malo natrija, svježe povrće ili pečeni slanutak, savjetuje dr. Joy Gelbman

AUTOR: Faktor/Parade
Objavljeno: 21.09.2025. u 17:36
get url
text
Visok krvni pritisak jedan je od najčešćih zdravstvenih problema današnjice i pogađa svaku četvrtu odraslu osobu.
Prosječna dob u kojoj se dijagnosticira hipertenzija je 46 godina, što znači da se javlja prilično rano.
Ako se pritisak ne kontrolira, povećava rizik od srčanog i moždanog udara, a posebno je važno obratiti pažnju na zdravlje srca nakon 60. godine.
Dobra je vijest da se krvni pritisak može sniziti promjenama prehrane i načina života, uz lijekove kada su potrebni.
Iako mnogi paze na glavne obroke, poput doručka i večere, međuobroci često prolaze ispod radara.
Kardiolozi upozoravaju da upravo jedna vrsta grickalica može biti naročito štetna, a to su slane grickalice.
- Jedenje hrane s puno natrija, poput slanih pereca i čipsa, može povisiti krvni pritisak u kratkom roku - kaže kardiologinja dr. Joy Gelbman za Parade.
Kardiolog dr. Srihari S. Naidu dodaje da natrij zadržava vodu u tijelu, povećava volumen krvi i time podiže pritisak u arterijama.
Mnogi popularni slani međuobroci sadrže daleko više natrija nego što ljudi misle.
Primjera radi, 30 grama slanih pereca sadrži čak 1.120 miligrama natrija, dok Američko udruženje za srce preporučuje manje od 2.300 miligrama dnevno, idealno ispod 1.500.
Velike količine soli nalaze se i u kiselim krastavcima, suhom mesu i slanom kikirikiju.
- Dugotrajno konzumiranje takvih grickalica može uzrokovati trajno povišen pritisak, što zadebljava zidove srca i krvnih žila te povećava rizik od moždanog udara i prerane smrti - navodi dr. Paul Bhella.
Kardiolozi dodaju da postoje sigurnije alternative.
- Za one koji žele slane grickalice, dobar izbor su kokice bez soli, pečeni čips s malo natrija, svježe povrće ili pečeni slanutak - savjetuje dr. Gelbman.
Dodaje da začinsko bilje poput bibera, ruzmarina, bijelog luka ili paprike može dodati okus bez povećanja rizika.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO