Hormonalne promjene neizbježne su za žene koje ulaze u 50. godinu života i prolaze kroz menopauzu.
Međutim, postoji nekoliko stvari koje mogu učiniti kako bi smanjile simptome menopauze na minimum, a prehrana je jedan od ključnih faktora na koji treba obratiti pažnju.
v2-intext-01
Kako bi nam bilo lakše obratiti pažnju na uobičajene krivce koje bismo trebali izbaciti iz prehrane radi boljeg hormonskog balansa i upravljanja težinom nakon 50. ljekar dr. Michael Lahey upozorio je na tri popularne vrste hrane koje treba izbjegavati.
v2-out-of-page
Iako je ukusno, prerađeno meso poput kobasica, hrenovki i mesnih narezaka jedno je od najgorih vrsta mesa za zdravlje, uključujući i zdravlje hormona.
Pretjerana konzumacija može povećati nivo estrogena i poremetiti hormonsku ravnotežu, što znači da bi žene tokom menopauze trebale biti posebno oprezne s unosom tih namirnica. Uz to, prerađeno meso sadrži puno natrija i konzervansa što može dovesti do nadutosti i upale.
- Ove namirnice mogu pogoršati simptome menopauze povećanjem nivoa upala u tijelu - ističe dr. Lahey za
SheFinds.Dodaje da je nadutost ionako česta pritužba tokom menopauze, a dodatan natrij u ovim mesnim proizvodima samo pogoršava situaciju.
Kako bismo to izbjegli, dr. Lahey preporučuje odabir nemasnih proteina, poput pilećih prsa bez kože ili ribe.
Slatkiši i gazirani napici
Slatkiši poput bombona i gazirana pića bez sumnje su mnogima ukusni i teško im je odoljeti. Nažalost, visoki udio fruktoze u njima vjerovatno će dovesti do naglih skokova i padova nivoa šećera u krvi. Ovaj efekt može izbaciti hormone iz ravnoteže i pogoršati promjene raspoloženja i umor, što su uobičajeni simptomi menopauze.
- Gazirani napici i slatkiši uzrokuju razdražljivo raspoloženje i nepotreban umor, što se u menopauzi jako osjeti - upozorava dr. Lahey.
Uz to, sav taj šećer može pridonijeti nakupljanju masnoća i povećanju rizika za druge zdravstvene probleme.
Ljekar preporučuje svježe voće ili komadić tamne čokolade kao zdraviju alternativu kada poželimo nešto slatko. Ako ipak žudimo za gaziranim pićem, preporučuje vodu s limunom ili bobičastim voćem.
Rafinirani ugljikohidrati
Bijeli hljeb, peciva i drugi rafinirani ugljikohidrati možda su ukusne poslastice te u nekim slučajevima čak i osnovne namirnice u kuhinji. Nažalost, tokom menopauze, ali i općenito, čine više štete nego koristi. Prema riječima ljekara, "rafinirani ugljikohidrati povećavaju težinu i nivo inzulina, što dodatno otežava gubitak kilograma".
Također, mogu pogoršati promjene raspoloženja i često ostavljaju osjećaj iscrpljenosti.
Umjesto njih birajte cjelovite žitarice poput kvinoje, smeđe riže i hljeba od cjelovitih žitarica za bolju regulaciju šećera u krvi i održivu energiju.