Ljeto je vrijeme godišnjih odmora i uživanja, ali i vrlo neugodne pojave koja se često javlja, a to je - trovanje hranom.
Najčešći uzročnik trovanja hranom je salmonela (Salmonella spp.), bakterija koja se razmnožava u nekim tipovima namirnica, a preživljava ako hrana nije pravilno termički obrađena.
v2-intext-01
Namirnice koje su najčešće podložne kontaminaciji ovom bakterijom su mljeveno meso, nedovoljno pečeni, pohovano meso, sirovo mlijeko, jaja, proizvodi od sirovih jaja, poput krema za kolače (krempite, princes krafne i sl.), sladoledi, majoneza i jela u koja se dodaje majoneza (francuska salata) ili tartar umak.
Najčeći uzročnici trovanja su:
v2-out-of-page
Salmoneloza, odnosno trovanje salmonelom, može se kontaktom prenijeti na zdravu osobu, zbog čega je iznimno važno često pranje ruku, naročito prije jela i nakon boravka u wc-u.
Osim salmonele, prijeti i stafilokok (Staphylococcus aureus), bakterija koja najčešće kontaminira termički obrađenu hranu čuvanu u opasnoj temperaturnoj zoni (između pet i 60 stepeni), mesne prerađevine i sladoled. Ova se bakterija često nalazi na otvorenim ranicama kože ili u sluznici nosa, a kada dospije u namirnice stvara toksine koji su otporni na termičku obradu.
Nedovoljno termički obrađeno meso peradi, crveno meso, nepasterizirano mlijeko i netretirana voda mamac su i za kampilobakterije (Campylobacter spp.) koje se, iako se ne razmnožavaju u hrani, vrlo brzo razmnožavaju kada dospiju u naš probavni sistem.
Stoga već nakon jednog zalogaja slabo kuhane piletine koja je kontaminirana ovom bakterijom možete osjetiti prve simptome kao što su grčevi u trbuhu i proljev.
Bakterija kojoj također možete biti izloženi je Escherichia coli, i to najčešće putem nedovoljno opranog sirovog voća i povrća, nedovoljno pečene mljevene govedine, nepasteriziranog mlijeka te kontaminirane vode.
Higijena prilikom pripreme i konzumacije hrane, temeljita termička obrada i njeno pravilno čuvanje jedini su načini kako možete spriječiti trovanje hranom.
Prisutnost patogenih mikroorganizama u hrani ne uzrokuje uvijek promjenu boje, mirisa i okusa, stoga je ponekad teško procijeniti je li hrana kontaminirana.
Držite hranu u frižideru: Na putovanju je, kao i kod kuće, važno osigurati da hrana bude pravilno skladištena i kuhana. One namirnice koje morate držati na nižim temperaturama da biste spriječili njihovo kvarenje, kao što su meso, riba i mliječni proizvodi, uvijek čuvajte u frižideru ili prijenosnim frižiderima s dovoljno ledenica. Temperatura u frižideru trebala bi biti do pet stepeni Celzijusa.
Termička obrada namirnica: Prilikom kuhanja hrane pazite da je termički obrađena na odgovarajućoj temperaturi - koristite termometar za hranu kako biste bili sigurni da je meso kuhano na najmanje 75 stepeni Celzijusa.
Pripazite na križnu kontaminaciju: Izbjegavajte pripremu hrane koja se jede svježa, poput povrća, na istoj dasci i s istim priborom koji ste koristili za pripremu sirovog mesa. Također izbjegavajte kontakt sirove hrane s termički obrađenom hranom.
Koristite vodu provjerene kvalitete: Ako ste na destinaciji gdje je upitna kvaliteta pitke vode, konzumirajte isključivo onu koja je flaširana. Izbjegavajte i led od vode upitne kvalitete.
Perite voće i povrće: Temeljito perite sirovu hranu, voće, povrće i druge namirnice, koristeći zdravstveno ispravnu vodu.
Oprezno sa sladoledima: Pripazite da su industrijski sladoledi koje konzumirate pravilno skladišteni, na primjerenim temperaturama. Posebno pripazite na sladolede na kuglice koje možete kupiti u ugostiteljskim objektima.
Provjereni restorani: Jedite samo u provjerenim restoranima i budite oprezni kod konzumiranja ulične hrane. Ulični prodavači hrane nisu u mogućnosti u potpunosti se pridržavati istih standarda pripreme hrane kao restorani.
Higijena: Često perite ruke i uvijek sa sobom nosite dezinfekcijske vlažne maramice ili gelove.