Michel Albert Roux, poznatiji kao Michel Roux Jr. je englesko-francuski kuhar te vlasnik restorana Le Gavroche u Londonu.
Kuhar je sa dvije Michelinove zvjezdice rado dijeli ukusne francuske regionalne recepte koji oduševljavaju okusima.
v2-intext-01
Jedan od takvih recepata je i piletina sa maslinama, mirisno i ukusno jelo kojeg i vi možete pripremiti za ručak.
Potrebni sastojci: isječeni komadi pileta sa kožom, 100 g miješanih maslina bez košpica, 20 česni bijelog luka blanširanih, dvije sjeckane ljutike, osam komada pečenog paradajza, 280 ml pilećeg temeljca, jedna vezica bosiljka, maslinovo ulje, maslac, so i biber.
v2-out-of-page
1. Meso pileta začinjeno solju i biberom ispecite i ostavite da se ohladi.
2. U istu posudu stavite malo maslaca, bijeli luk i ljutiku, pa pecite još nekoliko minuta.
3. Dodajte pileći temeljac i kuhajte da umak postane gušći, pa stavite paradajz i masline.
4. Neka se jelo lagano krčka dok ne postigne pravu, malo gušću konzistenciju.
5. Ukrasite nasjeckanim bosiljkom i poslužite sa pečenim krompirima.