navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Ovo ulje šteti više od šećera i masti

Sojino ulje je čest sastojak prerađene hrane i čini polovinu svih biljnih ulja koja se proizvode u svijetu, ali krije jednu opasnost po zdravlje, tvrde naučnici.

Objavljeno: 26.01.2020. u 09:42
get url
text
Sojino ulje
Sojino ulje
v2-intext-01

Naime, na Kalifornijskom Univerzitetu Riverside sprovedeno je istraživanje nad miševima, pri čemu je jedna grupa dobijala hranu bogatu sojinim uljem, druga sojino ulje bez linoleinske kiseline, a treća kokosovo ulje. Rezultati su pokazali da sojino ulje može da izazove dijabetes i gojaznost. Osim toga, može da dovede do genetskih promjena u mozgu, koje izazivaju neurološke poremaćaje poput tjeskobe i autizma, Alchajmerove bolesti i depresije.

Ovo ulje modifiikovalo je ekspresije stotinjak različitih gena u području hipotalamusa, te dovelo do različitih upala i negativno utjecalo na metabolizam. Obje vrste sojinog ulja imale su slične učinke, dok ih kokosovo ulje nije imalo.

Promijenjeni geni uključuju one koji se povezuju sa šizofrenijom, depresijom i Alchajmerovom bolešću. Najveće posledice pretrpeo je gen zadužen za lučenje hormona oksitocina, koji podstiče zbližavanje s drugima i osjećaj euforije. Promjene u funkciji tog gena povezuju se s depresijom i autizmom.

v2-out-of-page
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02