navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tradicionalni recept

Štrudla sa džemom za nedjeljno druženje sa porodicom

Poslijepodnevnu nedjeljnu kahvu zasladite sa domaćom štrudlom.

Objavljeno: 05.12.2021. u 10:51
get url
text
v2-intext-01

Za pripremu ove tradicionalne poslastice potrebno vam je 500 grama brašna, tip 500, 250 mililitara mlijeka, 100 mililitara ulja, dvoje jaja, pola kockice svježek kvasca, oko 25 grama, pola kašikice soli i četiri kašikice šećera.

Za punjenje štrudle možete koristiti bilo koji džem, a najukusnija je štrudla sa džemom od šljiva, tradicionalnim bestiljem. Možete pomiješati i orahe sa cimetom i džemom od kajsije ili napraviti smjesu sa makom. Uglavnom nemojte da štedite na punjenju.

Za premaz štrudle prije pečenja trebat će vam jedno žumance i nekoliko kapi ulja.

Način pripreme:

U 250 mililitara mlakog mlijeka razmutite kvasac i dodajte mu kašiku šećera, pa ostavite da naraste oko 15 minuta.

U brašno dodajte tu smjesu mlijeka i kvasca, zatim jaja, ulje, šećer i so.

Zamijesite glatko tijesto. Sjedinjeno tijesto prekuhavajte još malo na pobrašnjenoj podlozi.

Podijelite na dva jednaka dijela, prekrijte krpom i ostavite 45 minuta da naraste.

Jufke istanjite što više možete a zatim cijelu površinu premažite džemom. Urolajte i stavite u tepsiju koju ste prethodno premazali uljem.

Zatim štrudlu premašite žumancetom sa nekoliko kapi ulja. Pecite oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Pečenu štrudlu poprskajte sa malo vode, prekrijte i ostavite da se malo ohladi. Možete je posuti kada se ohladi sa malo šećera u prahu, poslužujte toplu štrudlu, a i sutra će biti odlična uz čaj.

v2-out-of-page
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02