navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Koliko je jesti

Znate li koja je riba najbolja, a koja najgora za zdravlje i je li baš uvijek divlja bolja od one iz uzgoja

Ako se želite zdravo hraniti onda bi se na vašem stolu svake sedmice, barem jedan dan, nađe riba.

Objavljeno: 12.07.2021. u 15:43
get url
text
v2-intext-01

Stručnjaci preporučuju da sedmično pojedemo približno 300 grama morskih plodova, ali rijetki se prdržavaju ovih preporuka.

Ali, koju ribu izabrati, odnosno onu koja ima najbolji učinak na zdravlje?!

Najbolji odabir - riba bogata omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline imaju višestruko dobar učinak na srce, a pronalazimo ih u masnijoj ribi čije meso obiluje ovim zdravim masnoćama.

Svega nekoliko porcija od 120 grama ove ribe sedmično, može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 36 posto.

Također, omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od moždanog udara i Alzheimerove bolesti.

Dobar izvor omega-3 masnih kiselina su pastrmka, inćuni, srdele, losos i haringa.

Najbolji odabir - bijela riba

Tzv. bijela riba sadrži manje kalorija od masnih vrsta ribe, a istovremeno je puna proteina. Primjera radi, ribe s niskim udjelom masti kao što su bakalar, brancin, list ili oslić sadrže manje od 120 kalorija u porciji veličine 90 grama i pritom vam daju mnogo proteina.

Ukoliko niste naročit ljubitelj ribe, a želite prehranu obogatiti s više morskih plodova, list ili brancin mogu biti dobra polazna tačka. Njihovo meso blagog je okusa i mirisa i odlično im pristaju različite vrste ljetnih marinada.

Najbolji odabir – škampi i kozice

Premda tehnički pripadaju porodici rakova, škampi i kozice odličan su izbor želite li obogatiti jelovnik morskim plodovima. Udio žive u njihovom mesu vrlo je nizak, baš kao i kalorijski iznos, a istovremeno su vrlo bogati proteinima. Jedino na što bi trebalo obratiti pažnju jeste činjenica da sadrže više holesterola od ribljeg mesa, a manje omega-3 masnih kiselina.

Najgori odabir - riba čije je meso kontaminirano živom

Previše žive u organizmu može uzrokovati oštećenje mozga i živačanog sistema kod odraslih, a može utjecati i na normalan razvoj kod djece.

Prema preporuci stručnjaka, ovo su riblje vrste koje biste trebali izbjegavati zbog povećanog udjela žive u mesu: morski pas, sabljarka, skuša.

S tunom umjereno

Različite vrste tune sadrže različitu koncentraciju žive u mesu. Stručnjaci upozoravaju da plavorepa tuna i tunj patudo sadrže više žive od nekih drugih vrsta. Također, premda je dugoperajna tuna bogata omega-3 masnim kiselinama ne biste je trebali konzumirati više od jednom sedmično, a isto se preporučuje i za žutoperajnu tunu.

Divlja ili riba iz uzgoja

Razlika između ove dvije vrste jednostavna je baš kao što i zvuči – riba iz ulova živi u svom prirodnom okruženju, dok se ova druga vrsta uzgaja u posebnim uzgajalištima. Šta je bolje za vas nije uvijek jednostavno reći.

Meso i jedne i druge vrste nije zaštićeno od zagađenja živom. Riba iz divljine sadrži manje zasićenih masti od ribe iz uzgoja, ali zato je riba iz uzgoja bogatija omega-3 masnim kiselinama.

v2-out-of-page
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02