navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Veoma je ukusna

"Biljka iz Božijeg vrta" liječi anemiju, podmlađuje kožu, jača mišiće i kosti...

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 16.04.2025. u 15:59
get url
text
Lako se sadi i održava
Lako se sadi i održava /
FOTO: Arhiva
Sprema se kao glavno jelo u obliku čorbe, odnosno variva ili se dodaje u salate i veoma je ukusna. Pomalo liči na papriku, a može se jesti svježa, ali i sušena. Pogađate da je riječ o bamiji. To je biljka s nizom ljekovitih svojstava, a najviše se uzgaja u zapadnoj Africi, Turskoj, Indiji, Brazilu, ali i na jugu SAD-a i Evrope.
Ova biljka se lako sadi i održava, ali minimalna temperatura na kojoj opstaje je otprilike 15 stepeni Celzijusa dok podnosi maksimalno 30 stepeni.
v2-intext-01
Bamiji ne odgovaraju ni ekstremno visoke temperature ni sušna razdoblja. To je biljka koja se sadi krajem marta i to tako što se sjeme lagano utisne u zemlju. Plodovi se mogu pojaviti već krajem maja ili početkom juna, a biljka može da rađati tokom cijelog leta. Plodovi, ako se čuvaju u frižideru, tamo mogu ostati maksimalno tri dana.
Osim što je ukusna, bamija je i veoma zdrava. Može pomoći u poboljšanju vida, podmlađuje kožu, bogata je antioksidansima, a u svom sastavu ima i vitamin A5 i flavonide.
v2-out-of-page
Bamija djeluje umirujuće na želudac pa se preporučuje osobama koje boluju od gastritisa. Uz to, jača mišiće i kosti, sadrži vitamin K i ima folate, koji doprinose gustoći kostiju.
Također je dobar saveznik i u borbi protiv anemije. Ova biljka obiluje kalijem pa se preporučuje svakodnevna konzumacija salate od bamije.
Bamija poboljšava rad srca i snižava loš holesterol u krvi, a tome doprinose pektin i vlakna kojih ima u izobilju. Djeluje i protivupalno jer u svom sastavu sadrži antioksidanse, a za liječenje upale pluća ili bronhitisa koriste se listovi, plodovi, ali i cvjetovi bamije. Inače, bamija je poznata i kao "biljka iz Božijeg vrta". 
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO