Naša svakodnevna prehrana osigurava nam previše, a ne premalo minerala natrija, koji se nalazi u soli, stoga se savjetuje ne dosoljavati hranu. Ako baš morate, radije koristite začinske biljke.
Osim toga, sva prerađena hrana je preslana. Soli ima mnogo u kobasicama, siru, hljebu, umacima, grickalicama i gotovim jelima.
v2-intext-01
So povisuje krvni pritisak i dovodi do kardiovaskularnih i bubrežnih bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, otprilike 1,6 miliona ljudi svake godine umre od preslane prehrane.
Ova četiri znaka upozorenja trebali biste shvatiti ozbiljno.
v2-out-of-page
Organizmu je potrebna određena količina soli za regulaciju ravnoteže vode u stanicama. A previše soli traži pojačano vodu. Otiđite doktoru jer osim povišenog pritiska, moguće je da imate i dijabetes.
Osim stresa, za bol su često odgovorni nedostatak vode i preslana hrana. Razmislite o tome šta ste posljednje jeli jer previše soli dovodi do širenja krvnih žila u mozgu, što potiče glavobolje.
Ako u krvi ima previše natrija, voda "curi" iz ćelija i uzrokuje oticanje. Prvo što primijetite su otečeni prsti na rukama i nogama, ali može biti zahvaćen i stomak.
Ako ste navikli na vrlo slanu hranu, sva jela s manje ili nimalo soli neće vam ispočetka biti ukusna. Ali ustrajte, malo-pomalo vaši okusni pupoljci naviknut će se na promjenu, piše
Jutarnji.hr