navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tajni sastojak

Da bi meso bilo mekanije i ukusnije, dodajte kivi

Samo nekoliko kriški ovog voća prekrivenih preko mesa prije pečenja, mogu da transformišu strukturu mesa i poboljšaju njegovu mekoću

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 23.06.2025. u 09:43
get url
text
FOTO: Arhiva
Suho i tvrdo meso može pokvariti užitak u obroku, ali jedan sastojak može postići idealnu mekoću mesa.
Ukoliko želite da meso bude meko prilikom jela dodajte kivi. 
Naime, samo nekoliko kriški ovog voća prekrivenih preko mesa prije pečenja, mogu da transformišu strukturu mesa i poboljšaju njegovu mekoću.
Kivi igra ključnu ulogu kao vrsta prirodne marinade, a razlog leži u prisustvu proteolitičkih enzima u kiviju koji imaju moć da razgrađuju vezivno tkivo u mesu.
To omogućava da meso postane mekše i da se skoro topi u ustima. Ukoliko više volite da marinirate meso, potrebno je da pratite svoj uobičajeni proces mariniranja, ali i da dodate narezani kivi sat ili dva prije samog procesa pripreme mesa.
Međutim, bitno je voditi računa i da meso ne bude predugo izloženo kiviju, jer prevelika mekoća može dovesti do raspadanja mesa tokom pripreme.
Osim kivija, sličan efekat na mekoću mesa može imati i ananas koji sadrži slične enzime koji su pogodni za mekoću mesa.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO