navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tajni sastojak

Da bi meso bilo mekanije i ukusnije, dodajte kivi

Samo nekoliko kriški ovog voća prekrivenih preko mesa prije pečenja, mogu da transformišu strukturu mesa i poboljšaju njegovu mekoću

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 23.06.2025. u 09:43
get url
text
FOTO: Arhiva
Suho i tvrdo meso može pokvariti užitak u obroku, ali jedan sastojak može postići idealnu mekoću mesa.
Ukoliko želite da meso bude meko prilikom jela dodajte kivi. 
v2-intext-01
Naime, samo nekoliko kriški ovog voća prekrivenih preko mesa prije pečenja, mogu da transformišu strukturu mesa i poboljšaju njegovu mekoću.
Kivi igra ključnu ulogu kao vrsta prirodne marinade, a razlog leži u prisustvu proteolitičkih enzima u kiviju koji imaju moć da razgrađuju vezivno tkivo u mesu.
v2-out-of-page
To omogućava da meso postane mekše i da se skoro topi u ustima. Ukoliko više volite da marinirate meso, potrebno je da pratite svoj uobičajeni proces mariniranja, ali i da dodate narezani kivi sat ili dva prije samog procesa pripreme mesa.
Međutim, bitno je voditi računa i da meso ne bude predugo izloženo kiviju, jer prevelika mekoća može dovesti do raspadanja mesa tokom pripreme.
Osim kivija, sličan efekat na mekoću mesa može imati i ananas koji sadrži slične enzime koji su pogodni za mekoću mesa.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO