Većina jedva čeka ljeto da na trpezu dođu i paprike. Neko voli obične, neko malo ljutkaste, a neko uživa u čili papričicama. A da li ste ikada čuli da se paprike mogu podijeliti na "muške" i "ženske"? Naime, paprike sa četiri izbočine na dnu bi trebalo da budu "ženske", jer su slađe i bolje za jelo, dok se za one sa tri izbočine kažu da su "muške" jer su čvršće i idealne za kuhanje.
Zvuči logično, zar ne? Ali prije nego što počnete da prebrojavate kvržice na paprikama u prodavnici ili na pijaci, hajde da provjerimo da li ovaj popularni kulinarski savjet ima ikakvu naučnu osnovu ili je samo još jedan mit koji kruži internetom.
v2-intext-01
Odmah da vas razočaramo. Paprike nemaju spol. Svaka paprika raste iz cvijeta koji sadrži i muške i ženske reproduktivne dijelove, što znači da su paprike hermafroditi. Broj izbočina na dnu paprike samo je rezultat genetike i uvjeta uzgoja, ali ne i pokazatelj njenog spola.
Sada kada znamo da paprike nemaju spol, kako izabrati najbolju? Za kuhanje izaberite bilo koju papriku. Zelena je odlična za jake ukuse, dok su crvena i narandžasta dobre za jela gdje želite više slatkoće.
v2-out-of-page
Za salate su najbolje crvene, žute i narandžaste paprika jer su slađe i blaže. Za punjenje potražite paprike koje imaju stabilno dno i dovoljno prostora unutra.