Pravilno skladištenje voća, povrća i mliječnih proizvoda
može znatno produžiti njihovu svježinu i ukus. Iako je često prva reakcija sve
staviti u frižider, neke namirnice bolje opstaju na sobnoj temperaturi. Evo
kako pravilno čuvati deset često korištenih namirnica.
Bobičasto voće
Čuvajte ga u suhoj i neopranoj ambalaži u
frižideru. Tako može trajati do 10 dana.
Krompir
Niska temperatura mijenja skrob u šećer, što
mijenja teksturu i ukus. Bolje ga je držati na tamnom i suhom mjestu, van
frižidera.
Bijeli luk
Možete ga zamrznuti u cjelosti ili čuvati
oljuštena čehna u aluminijskoj foliji ili staklenki. Alternativno, čuvajte ga
kao i krompir - na suhom i tamnom mjestu.
Crveni luk
Ne stavljajte cijeli luk u frižider jer može prenijeti
miris na drugo voće. Čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu. Narezani luk treba
zamotati i staviti u frižider.
Krastavci
Iz frižidera brže propadaju. Držite ih na sobnoj
temperaturi, dalje od banana i paradajza koji ubrzavaju kvarenje.
Paradajz
Najbolje ga je držati na sobnoj temperaturi. Kada
potpuno sazri, možete ga staviti u frižider najviše dva dana.
Jaja
Ne čuvajte ih na vratima frižidera zbog čestih
promjena temperature. Najbolje ih je držati u najhladnijem dijelu frižidera.
Začinsko bilje
Umotajte stabljike u vlažan papirni ubrus i
stavite u kesicu u frižider. Izuzetak je bosiljak – njega čuvajte u čaši vode
na sobnoj temperaturi.
Avokado
Ne sazrijeva pravilno u frižideru. Čuvajte ga na
sobnoj temperaturi dok ne omekša.
Crveno meso
Držite ga na donjoj polici frižidera, odvojeno
od voća i povrća, kako biste spriječili širenje bakterija. Preporučuje se
korištenje antibakterijske podloge.