navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Da li ste znali?

Deset svježih namirnica koje možda pogrešno čuvate u frižideru

Evo kako pravilno čuvati 10 često korištenih namirnica

AUTOR: Faktor/People
Objavljeno: 12.07.2025. u 18:09
get url
text
Pravilno skladištenje voća, povrća i mliječnih proizvoda može znatno produžiti njihovu svježinu i ukus. Iako je često prva reakcija sve staviti u frižider, neke namirnice bolje opstaju na sobnoj temperaturi. Evo kako pravilno čuvati deset često korištenih namirnica.

Bobičasto voće

Čuvajte ga u suhoj i neopranoj ambalaži u frižideru. Tako može trajati do 10 dana.

Krompir

Niska temperatura mijenja skrob u šećer, što mijenja teksturu i ukus. Bolje ga je držati na tamnom i suhom mjestu, van frižidera.

Bijeli luk

Možete ga zamrznuti u cjelosti ili čuvati oljuštena čehna u aluminijskoj foliji ili staklenki. Alternativno, čuvajte ga kao i krompir - na suhom i tamnom mjestu.

Crveni luk

Ne stavljajte cijeli luk u frižider jer može prenijeti miris na drugo voće. Čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu. Narezani luk treba zamotati i staviti u frižider.

Krastavci

Iz frižidera brže propadaju. Držite ih na sobnoj temperaturi, dalje od banana i paradajza koji ubrzavaju kvarenje.

Paradajz

Najbolje ga je držati na sobnoj temperaturi. Kada potpuno sazri, možete ga staviti u frižider najviše dva dana.

Jaja

Ne čuvajte ih na vratima frižidera zbog čestih promjena temperature. Najbolje ih je držati u najhladnijem dijelu frižidera.

Začinsko bilje

Umotajte stabljike u vlažan papirni ubrus i stavite u kesicu u frižider. Izuzetak je bosiljak – njega čuvajte u čaši vode na sobnoj temperaturi.

Avokado

Ne sazrijeva pravilno u frižideru. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi dok ne omekša.

Crveno meso

Držite ga na donjoj polici frižidera, odvojeno od voća i povrća, kako biste spriječili širenje bakterija. Preporučuje se korištenje antibakterijske podloge.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO