Amerikanka Mary Frances Kennedy Fisher bila je
kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, no njezine kuharice i
savjeti i danas su aktualni. Nedavno je jedna izdavačka kuća objavila njezinu
kuharicu 'How to Cook a Wolf', koja je originalno predstavljena davne 1942.
godine.
U njoj Mary, između ostalog, govori o metodama koje
koristimo prilikom kuhanja jaja i zašto ih smatra pogrešnima, piše
24sata.hr.Ona ističe da je izraz 'kuhati jaja' zapravo netačan te da se tajna uspješne
pripreme krije u činjenici da se jaja zapravo ne kuhaju. Objašnjava da, kada
ubacite jaje u kipuću vodu, žumanjak ostaje sirov, dok se bjelanjak odmah
skuha. Cilj je da se svi dijelovi jaja kuhaju jednako i istovremeno.
Zbog toga nudi dvije opcije za koje smatra da daju dobre rezultate.
Naime, kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže
da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a zatim ga stavite u kipuću vodu.
Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje da će se na taj
način jaje skuhati jednako brzo kao kada voda kipi, ali će biti bolje kuhano.
Za drugu metodu predlaže da u maloj posudi uronite
jaje u hladnu vodu, koju potom brzo zagrijete. Čim voda zakipi, jaje je gotovo
i spremno za konzumaciju. Ipak, priznaje da postoji jedan nedostatak - ovim je
metodama ipak nešto teže oguliti ljusku s jaja.
Uz to, ovim načinima kuhanja jaje će biti meko, pa je
to idealno samo za one koji ne vole tvrda jaja.