Mrkva je hrskava, ukusna i vrlo hranjiva te ima brojne zdravstvene koristi. Iako je danas poznata kao usjev svijetle narančaste boje, izvorna mrkva iz srednje Azije imala je ljubičasto-žutu boju. Danas se mrkva koristi širom svijeta i veoma je popularna namirnica.
Postavlja se pitanja da li mrkva gubi dragocjene hranjive sastojke tokom kuhanja.
v2-intext-01
Stručnjaci kažu da bilo da ju konzumirate sirovu (u salati, u smoothiejima ili kao međuobrok za utaživanje gladi) ili kuhanu (prženu u tavi, pečenu ili u slanim pitama), u oba slučaja imat ćete dobru zalihu vlakana, posebno inulin.
Osim što mrkvi daje karakterističan slatkasti okus, inulin potiče specifičan rast bifidobakterija, mikroorganizama koji pomažu imunološki odgovor vašeg tijela.
v2-out-of-page
Također olakšava probavu, ograničava stvaranje plinova i nadutost u trbuhu, zato je mrkva često preporučljivo povrće za one koji imaju problema sa probavom.
Mrkva je vrlo bogata antioksidansima, posebno beta-karotenom, suprotstavlja se djelovanju slobodnih radikala, usporava starenje i smanjuje rizik od rane smrti. Zajedno sa drugim zelenilom i povrćem poput brokule i špinata, mrkva pomaže u borbi protiv pretilosti kod djece i adolescenata, što je potvrdilo istraživanje dva američka univerziteta.
Prisutnost beta-karotena u ovom povrću poboljšava izgled i dobrobit naše kože, čineći je zategnutijom, opuštenijom i ružičastom. Osim toga, ako se konzumira ljeti, mrkva potiče zdravu i ujednačenu preplanulost jer beta-karoten potiče proizvodnju melanina (tvar koja daje boju koži kada potamnimo).
Konačno, mrkva je među namirnicama koje su dobre za vaš vid, zahvaljujući visokom sadržaju vitamina A.