navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Razlika je velika

Kada treba koristiti glatko, a kada oštro brašno

Mala podjela govori nam o tome na koji se način brašno samljelo u proizvodnji i ključna je kako bi nam recepti dobro ispali

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 27.10.2025. u 07:42
get url
text
Tekstura pravi razliku
Tekstura pravi razliku /
FOTO: Arhiva
Podjela brašna na glatko i oštro možda nam je i najpoznatija od svih. Ta mala podjela govori nam o tome na koji se način brašno samljelo u proizvodnji i ključna je kako bi nam recepti dobro ispali.
Oštro brašno koristimo u situacijama kad ne želimo da ono jako brzo upije vlagu, stoga je odličan izbor kad želimo posuti radnu površinu prije nego što razvaljamo tijesto.
v2-intext-01
Kod oštrog brašna čestice su veće, dok su kod glatkog sitne, a upravo ta tekstura pravi razliku.
v2-out-of-page
Glatko brašno koristimo za meke i prozračne biskvite, buhtle, krofne, tjesteninu, mafine, hljeb, peciva i kolače od dizanog tijesta. 
Oštro brašno koristimo za prhka tijesta, kekse, kuhano tijesto i pohovanje. 
Za palačinke je najbolje pomiješati obje vrste, pola oštrog i pola glatkog brašna. 
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO