Kardiolog Sanjay Bhojraj rekao je da je poslije dvije decenije liječenja srčanih oboljenja, začepljenih arterija i metaboličkih poremećaja primijetio obrazac kod svojih pacijenata.
Kako je rekao, mnogi pacijenti vjerovali su da rade sve kako treba, redovno vježbaju, izbjegavaju stres, ali su ipak završavali u njegovoj ordinaciji sa ozbiljnim kardiovaskularnim problemima.
v2-intext-01
On kaže da postoji stvar koja je svim njegovim pacijentima zajednička svakodnevne - prehrambene navike.
Neke od najštetnijih namirnica u ishrani ne dolaze s upozorenjem. Naprotiv, često se reklamiraju kao "zdrave za srce", "biljnog porekla" ili "sa malo masti". Ali iza tih lijepih slogana kriju se sastojci koji izazivaju upale, naglo povećavaju nivo šećera u krvi i tiho oštećuju arterije tokom godina.
v2-out-of-page
- Kao kardiolog, postoji vrste hrane koje nikada ne bih pojeo, ne zato što sam rigorozan u ishrani, već zato što sam vidio kakve razorne posljedice imaju na ljudsko srce - rekao je kardiolog.
Šta nikada ne bi jeo?
Prerađeno meso iz delikatesa
Praktično i lako za sendviče, ali često puno nitrata i nitrita, konzervansa koji se u tijelu mogu pretvoriti u kancerogene supstance. Osim što povećavaju rizik od raka, ove materije podižu krvni pritisak i oštećuju arterije.
Umjesto toga ispecite pileća ili puteća prsa kod kuće.
Gazirani i energetski napici
Ovi napici istovremeno podižu šećer i opterećuju nadbubrežne žlijezde, a sadrže i sastojke koji izazivaju upale. "Diet" verzije nisu ništa bolje, vještački zaslađivači mogu poremetiti crijevnu mikrofloru, što utječe i na metabolizam i na zdravlje srca.
Umjesto toga uzmite mineralnu vodu s limunom ili hladni biljni čaj.
Pržena brza hrana i grickalice
Krofne, pomfrit, viršle u tijestu, svi su prženi u industrijskim biljnim uljima koja se na visokim temperaturama oksidiraju i stvaraju toksične spojeve. Ti spojevi se talože u zidovima arterija i doprinose razvoju plaka, hipertenzije i srčanog udara.
Umjesto toga bolje su pečene varijante u rerni, uz maslinovo ili ulje avokada.
Bijeli hljeb i rafinirani ugljikohidrati
Kada se zrnu ukloni vlakno i hranljive materije, ostaje hrana koja u tijelu djeluje kao šećer. Bijeli hljeb i mnoge "višezrne" varijante zapravo brzo povećavaju nivo glukoze, dovodeći do pada energije, skladištenja masti i otpornosti na inzulin.
Umjesto toga - hleb od cijelog zrna ili proklijalog žita.
Margarin i vještački "namazi od putera"
Nekada su se reklamirali kao zdrava alternativa puteru, ali margarin je postao jedan od najvećih prehrambenih mitova 20. vijeka. I danas mnogi sadrže trans masti, hemijski obrađene da bi duže trajale, ali razaraju krvne sudove. Trans masti povećavaju loš (LDL) holesterol, snižavaju dobar (HDL) i izazivaju ukočenost arterija.
Umjesto toga - ekstra devičansko maslinovo ulje.