navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Najnezdravije namirnice

Kardiolog kaže da ovu hranu nikad ne bi jeo ni da mu neko plati

Konzumiranje ovih namirnica dovodi do ozbiljnih srčanih problema

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 12.10.2025. u 08:23
get url
text
FOTO: Ilustracija
Kardiolog Sanjay Bhojraj rekao je da je poslije dvije decenije liječenja srčanih oboljenja, začepljenih arterija i metaboličkih poremećaja primijetio obrazac kod svojih pacijenata.
Kako je rekao, mnogi pacijenti vjerovali su da rade sve kako treba, redovno vježbaju, izbjegavaju stres, ali su ipak završavali u njegovoj ordinaciji sa ozbiljnim kardiovaskularnim problemima.
v2-intext-01
On kaže da postoji stvar koja je svim njegovim pacijentima zajednička svakodnevne - prehrambene navike.
Neke od najštetnijih namirnica u ishrani ne dolaze s upozorenjem. Naprotiv, često se reklamiraju kao "zdrave za srce", "biljnog porekla" ili "sa malo masti". Ali iza tih lijepih slogana kriju se sastojci koji izazivaju upale, naglo povećavaju nivo šećera u krvi i tiho oštećuju arterije tokom godina.
v2-out-of-page
- Kao kardiolog, postoji vrste hrane koje nikada ne bih pojeo, ne zato što sam rigorozan u ishrani, već zato što sam vidio kakve razorne posljedice imaju na ljudsko srce - rekao je kardiolog.

Šta nikada ne bi jeo?

Prerađeno meso iz delikatesa

Praktično i lako za sendviče, ali često puno nitrata i nitrita, konzervansa koji se u tijelu mogu pretvoriti u kancerogene supstance. Osim što povećavaju rizik od raka, ove materije podižu krvni pritisak i oštećuju arterije.
Umjesto toga ispecite pileća ili puteća prsa kod kuće.

Gazirani i energetski napici

Ovi napici istovremeno podižu šećer i opterećuju nadbubrežne žlijezde, a sadrže i sastojke koji izazivaju upale. "Diet" verzije nisu ništa bolje, vještački zaslađivači mogu poremetiti crijevnu mikrofloru, što utječe i na metabolizam i na zdravlje srca.
Umjesto toga  uzmite mineralnu vodu s limunom ili hladni biljni čaj.

Pržena brza hrana i grickalice

Krofne, pomfrit, viršle u tijestu, svi su prženi u industrijskim biljnim uljima koja se na visokim temperaturama oksidiraju i stvaraju toksične spojeve. Ti spojevi se talože u zidovima arterija i doprinose razvoju plaka, hipertenzije i srčanog udara.
Umjesto toga bolje su pečene varijante u rerni, uz maslinovo ili ulje avokada.

Bijeli hljeb i rafinirani ugljikohidrati 

Kada se zrnu ukloni vlakno i hranljive materije, ostaje hrana koja u tijelu djeluje kao šećer. Bijeli hljeb i mnoge "višezrne" varijante zapravo brzo povećavaju nivo glukoze, dovodeći do pada energije, skladištenja masti i otpornosti na inzulin.
Umjesto toga - hleb od cijelog zrna ili proklijalog žita.

Margarin i vještački "namazi od putera"

Nekada su se reklamirali kao zdrava alternativa puteru, ali margarin je postao jedan od najvećih prehrambenih mitova 20. vijeka. I danas mnogi sadrže trans masti, hemijski obrađene da bi duže trajale, ali razaraju krvne sudove. Trans masti povećavaju loš (LDL) holesterol, snižavaju dobar (HDL) i izazivaju ukočenost arterija.
Umjesto toga - ekstra devičansko maslinovo ulje.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO