navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekovitost

Kruška može biti vema korisna za ljude koji pate od anemije

Nedavne studije potvrđuju da kruška može pomoći ojačati imunitet i povoljno djelovati na ublažavanje upalnih procesa u tijelu

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 03.08.2024. u 16:13
get url
text
Kruške su izvor vitamina C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. A preporučuju se i kao idealna namirnica za bebe.
Od minerala spomenimo kalcij, magnezij, kalij, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet.
v2-intext-01
Kruška se smatra i hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osjetljive na hranu mogu jesti kruške bez straha od štetnih efekata, pa je izvrstan izbor i za alergičare.
Jedenje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.
v2-out-of-page
Zahvaljujući flavonoidima, kruška je izvrstan borac protiv dijabetesa, posebno tipa 2. Povoljno utječe na nivo šećera u krvi, održavajući je stabilnom.
Kruška štiti srce i krvne žile, smanjuje nivo štetnog holesterola te pomaže organizmu u prevenciji moždanog i srčanog udara.
Nedavne studije potvrđuju da kruška može pomoći ojačati imunitet i povoljno djelovati na ublažavanje upalnih procesa u tijelu, budući da posjeduje snažan antioksidans kvercetin. On se nalazi u kori, pa nastojte konzumirati organske i hemijski netretirane kruške s korom. Ovaj antioksidans zaslužan je i za prevenciju Alzheimerove bolesti.
Za ljude koji pate od anemije kruška može biti vrlo koristan prirodni lijek zbog visokog sadržaja bakra i željeza u njoj. Bakar olakšava i poboljšava unos minerala u sistem, a povećan nivo željeza znači da se sinteza crvenih krvnih stanica povećava. Možete spriječiti umor, kognitivne poteškoće, slabost mišića te doprinijeti poboljšanju sistema probavnih organa konzumiranjem hrane koja sadrži željezo i bakar, od kojih se oba nalaze u kruškama.
Kruška je bogata i beta-karotenom (provitaminom vitamina A) – snažnim antioksidansom koji je zaslužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznice.
Prirodno štiti kožu od vanjskih utjecaja te je odgovoran za stvaranje pigmenta melanina u koži.
Najbolji način smanjenja temperature jest da popijete veliku čašu svježe iscijeđenog soka od kruške.
Nakon kruške se ne smije piti voda, jer može izazvati proljev.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO