Sojino, zobeno, rižino, bademovo, lješnjakovo, konopljino, kokosovo..., popisu biljnih mlijeka, odnosno alternativnih napitaka životinjskom, prvenstveno kravljem mlijeku, odnedavno se pridružilo i krompirovo mlijeko.
Odlikuje ga neutralan okus, a osim osobama koje ne mogu ili ne žele piti kravlje mlijeko, moglo bi biti zanimljivo alergičnima na orašaste plodove ili soju koja je vrlo čest sastojak veganskih proizvoda.
v2-intext-01
Ne treba zaboraviti ni da je krompir prepun hranjivih tvari, od vlakana preko vitamina do složenih ugljikohidrata. Nedavno je u medicinskoj publikaciji Journal of Medicinal Food objavljeno i da bi mogao biti od pomoći u mršanju.
v2-out-of-page
Druge su studije pokazale da krompir ne povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, unatoč uvriježenom mišljenju da ugljikohidrati poput krompira štete zdravlju osoba s dijabetesom.
Pripremljen na pravi način, krompir pruža zdravstvene koristi, no je li tako i s njegovim tvornički proizvedenim mlijekom? Krompirovo mlijeko razvila je profesorica prehrambene tehnologije, inženjerstva i prehrane na Univerziteta Lund Eva Tornberg.
Profesorica, čije su uže polje interesa proteini, ujedno je voditeljica inovacija i razvoja u firmi Veg of Lund koja stoji iza brenda Dug, prvog brenda krompirovog mlijeka u svijetu. Šveđani su u samo nekoliko godina počeli širiti prodaju po svijetu, da bi prošle godine ušli na golemo kinesko tržište, piše
Gloria.hrKremastu strukturu švedski proizvod duguje patentiranoj tehnologiji emulzije koja koristi krompir i repičino ulje. Na 100 mililitara ima 39 kalorija, a proteinima je otprilike tri puta siromašniji od sojinog ili kravljeg mlijeka. U sastavu su mu i maltodekstrin, protein graška, vlakna cikorije, fruktoza, saharoza, regulator kiselosti itd. Sadrži kalcij, vitamin D, riboflavin i folnu kiselinu.
Prirodnu varijantu krompirovog mlijeka možete pripremiti bez puno muke.
Krompirovo mlijeko najbolje je koristiti nezagrijano, primjerice za muesli, puding s chia sjemenkama ili veganski milkshake. Može se dodati u supe nakon kuhanja. U kafi i čaju lako se zgruša pa ga ne bi trebalo dodavati vrlo vrućim napicima i jelima. Na isti način kao krompirovo možete pripremiti mlijeko od batata.