Dok sezona virusa ulazi u puni zamah, stručnjaci širom
svijeta ponovo podsjećaju da se snažan imunitet ne gradi preko noći, već
pametnim izborom i kombinacijom namirnica.
Naučna istraživanja potvrđuju da
sinergija hranljivih sastojaka, vitamina, minerala, zdravih masti i
antioksidanata, može značajno ojačati odbrambene sposobnosti organizma.
v2-intext-01
Prema studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in
Pharmacology (2023), pravilna ishrana direktno utiče na funkciju imunoloških
ćelija, dok neuravnotežena dijeta povećava rizik od infekcija i upala.
Istraživanje Nacionalne medicinske biblioteke SAD (PubMed, 2024) takođe ističe
da zdrav mikrobiom, odnosno bakterije u crijevima, ima ključnu ulogu u jačanju
imuniteta, piše Pobjeda.
v2-out-of-page
Nutricionisti navode da je najvažnije unositi raznovrsne
namirnice koje djeluju zajednički.
Posebno su efikasne sljedeće kombinacije:
Kurkuma i crni biber - Piperin iz bibera povećava apsorpciju
kurkumina i do 2.000 puta, što pojačava protivupalno djelovanje ove začinske
kombinacije;
Zeleni čaj i limun - Vitamin C iz limuna čuva i pojačava
djelovanje antioksidanata iz zelenog čaja, prije svega EGCG-a, koji ima
dokazana antivirusna svojstva;
Špinat i citrusno voće - Željezo iz špinata bolje
se apsorbuje uz vitamin C iz citrusa, što pomaže kod umora i jača otpornost na
infekcije;
Med i bijeli luk - Tradicionalna kombinacija koju su
potvrdila savremena istraživanja: alicin iz bijelog luka ima antibakterijsko
djelovanje, a med sadrži antioksidanse i prirodne enzime koji smiruju grlo i
pomažu kod prehlade;
Jogurt i orašasti plodovi - Probiotici iz jogurta i vitamin
E iz oraha i badema zajedno čine snažan tandem za zdravu crijevnu floru, koja
je osnova jakog imuniteta.
Nutricionisti preporučuju da se u sezoni prehlada i gripa
svakodnevno unose:
Citrusi i crvena paprika - Bogati vitaminom C i
bioflavonoidima koji ubrzavaju reakciju imunih ćelija;
Tamno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj) - Sadrži
vitamine A, C, folate i antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja;
Fermentisani proizvodi (jogurt, kefir, kiseli kupus) - Obnavljaju crijevnu floru i smanjuju rizik od infekcija;
Riba (losos, skuša, sardina) - Izvor omega-3 masnih kiselina
koje pomažu u borbi protiv upala;
Sjemenke i orašasti plodovi - Pružaju cink, selen i zdrave
masti koje podržavaju imunološki sistem.