Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine težine čini prirodni šećer. U drevnim civilizacijama koje su postojale prije više od 5000 godina hurme su bile jako cijenjene.
Od hurmi se može napraviti i veoma ukusan sirup koji se može koristiti i kao prirodni zaslađivač.
v2-intext-01
Postoji bezbroj načina na koje se može pripremiti sirup od hurmi. Recepti se razlikuju od količine tekućine koja se dodaje pa sve do samog postupka koji može ali i ne mora uključivati zagrijavanje hurmi.
Omjer hurmi i vode koji je korišten u ovom receptu jeste jedna šolja hurmi i dvije šolje vode.
v2-out-of-page
Narežite hurme na manje komade. Stavite ih u šerpu s vodom neka se namakaju pola sata. Nakon toga hurme kuhajte poklopljene na laganoj vatri 20 do 30 minuta.
Kako biste dobili sirup bez pulpe, procijedite ga kroz cjedilo. Pulpu možete iskoristiti u žitaricama za doručak ili prilikom pripreme kolača.
Po želji, dobiveni sirup možete ugustiti kuhanjem na laganoj vatri do željene gustoće.
Ohlađeni sirup skladištite u poklopljenoj staklenki u frižideru.
Sirup od hurmi poboljšava izdržljivost i čisti tijelo od otrova koji se u ćelijama nakupljaju s vremenom. Dobar je za zdravlje srca.