navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nova studija

Naučnici tvrde: Hljeb može pogoršati simptome šizofrenije?

Veće studije su potvrdile ove nalaze - dijeta bez glutena može smanjiti negativne simptome kod osjetljivih osoba

AUTOR: Faktor/NIH
Objavljeno: 28.07.2025. u 08:26
get url
text
Istraživanja dr Deanne L. Kelly pokazala su da oko 30 posto osoba sa šizofrenijom ima povišene nivoe antitijela na gluten (AGA IgG), što ukazuje na osjetljivost na gluten, iako nemaju celijakiju. Kod ovih pacijenata zabilježeni su upalni procesi koji mogu uticati i na mozak.
U jednom kliničkom ispitivanju, osobe sa šizofrenijom koje su bile AGA IgG pozitivne, nasumično su raspoređene da pet sedmica dobijaju ili gluten ili zamjenu bez glutena, piše NIH.
Oni koji su bili na dijeti bez glutena pokazali su značajno poboljšanje negativnih simptoma (poput motivacije i izražavanja emocija), općeg kliničkog stanja i pažnje. Također su imali manje probavnih tegoba.
Veće studije su potvrdile ove nalaze - dijeta bez glutena može smanjiti negativne simptome kod osjetljivih osoba. Međutim, nije zabilježen uticaj na pozitivne simptome poput halucinacija.
Mogući mehanizam uključuje povećanu propusnost crijeva usljed glutena, što omogućava upalnim molekulama da utiču na mozak. Ovo ukazuje da bi određena podgrupa osoba sa šizofrenijom mogla imati koristi od ciljane, personalizirane ishrane bez glutena.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO