navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ova žena i kuha

Neobičan kuhinjski trik Kamale Harris koji štedi vrijeme

Bivša potpredsjednica SAD-a pratiocima je otkrila neobičnu tajnu pripreme savršene raštike za veća okupljanja

AUTOR: Faktor/Food & Fine
Objavljeno: 04.09.2025. u 21:13
get url
text
Kamala Harris
Kamala Harris /
FOTO: screenshot/Instagran/Kamala Harris
Bivša američka potpredsjednica Kamala Harris poznata je po svojoj strasti prema kuhanju, a sada je otkrila i neobičnu tajnu pripreme savršene raštike za veća okupljanja. Njena  ljubav prema hrani odavno je poznata javnosti, posebno nakon što je tokom pandemije na Instagramu podučavala senatora Marka Warnera kako napraviti sendvič s tunjevinom, piše Food & Wine.
Kamala Harris
FOTO: Screenshot/Instagram/Kamala Harris
U videu objavljenom na društvenim mrežama, Harris je u razgovoru s poznatom kuharicom Mashamom Bailey objasnila kako svake godine priprema raštiku za zabavu svojih prijatelja. Budući da se radi o velikoj količini, otkrila je kako lisnato povrće najlakše opere - u kadi.

Trik za velike količine

Iako pranje povrća u kadi zvuči iznenađujuće, zapravo je vrlo praktična metoda kada kuhate za puno ljudi. Lisnato zeleno povrće poput raštike kuhanjem znatno gubi na volumenu, pa je za veći broj porcija potrebna velika sirova količina koja često ne stane ni u najveći sudoper. Pranje u kadi omogućuje da se listovi potpuno urone u vodu, čime se učinkovito uklanja sva prljavština i pijesak, a ujedno se štedi i vrijeme jer nije potrebno prati povrće u više navrata.

Kulturna važnost južnjačkog zelja

Na američkom Jugu najčešće se pirjaju tri vrste zelja: raštika, gorušičino zelje i zelje od repe. Priča o sporo kuhanom južnjačkom zelju usko je povezana s historijom crnačkog stanovništva u Americi. Robovima su se često davali odbačeni sastojci, poput lišća repe, koje bi zatim satima pirjali s ostacima poput dimljenih svinjskih koljenica kako bi jelu dali bogat okus. Danas je ovo slano i mekano jelo ključan dio takozvane "soul food" kuhinje, a mnoge porodice i kuhari razvili su vlastite, generacijama stare recepte.

Recept korak po korak

Harris je detaljno opisala i svoj postupak kuhanja. Prvo nasjecka i poprži meso, zatim doda nasjeckani češnjak, čili papričice, puno vode i malo pilećeg temeljca. Tu tekućinu s aromatičnim sastojcima ostavi da se zajedno kuha neko vrijeme kako bi se stvorila bogata baza okusa, prije nego što uopće doda raštiku. Nakon što ubaci oprano povrće, sve se pirja nekoliko sati. Na samom kraju, jelo dovršava s malo bijelog octa i nekoliko kapi Tabasca.
Potpredsjednica je u šali rekla kako je korištenje Tabasca "varanje", ali i dodala kako taj popularni ljuti umak iz Louisiane ima "pravu količinu octa".
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO