Sardine su pristupačna i nutritivno bogata riba koja se
često zanemaruje. U poređenju s lososom, sardine su zdravije, dok su u odnosu
na skušu nutritivno superiornije. Na primjer, sardine sadrže više kalcija,
željeza, bakra i mangana, dok skuša ima više vitamina B12 i B6.
Ova mala plavičasta riba bogata je omega-3 masnim
kiselinama, vitaminima D i B12, kalcijem i magnezijem. Redovna konzumacija
može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati zdravlje kostiju i podržati
funkciju mozga, piše
Health.
v2-intext-01
Za razliku od lososa, sardine su često dostupne po nižim
cijenama. Na primjer, konzervirane sardine mogu biti povoljnije od svježih
morskih plodova, dok su skuše obično skuplje od sardina.
Uzimajući u obzir povoljan odnos cijene i kvalitete, sardine
predstavljaju zdravu i ekonomičnu opciju za svakodnevnu ishranu.
v2-out-of-page