Jedan od najčešćih problema pri čuvanju domaćih džemova jeste pojava plijesni na površini.
Mnogi misle da je dovoljno skinuti vidljivi sloj i nastaviti konzumirati ostatak, ali to je zapravo rizično.
v2-intext-01
Spore plijesni brzo se šire kroz cijelu teglu, čak i kada se golim okom ne vide. Osim što kvare okus i miris, određene vrste plijesni mogu proizvesti mikotoksine – štetne supstance koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
Rizik je veći ako džem nije dovoljno ukuhan, ako sadrži premalo šećera ili ako nije dobro zatvoren.
v2-out-of-page
Nepravilno skladištenje, naročito na toplom mjestu, dodatno pogoduje razvoju plijesni.
Zato se preporučuje da se džem čuva u sterilnim staklenkama, dobro zatvoren, na hladnom i tamnom mjestu.
Ako se plijesan ipak pojavi, najbolje je teglu baciti u cijelosti. Sigurnost treba uvijek staviti ispred uštede.