Nije iznenađenje da hrana koju svakodnevno jedemo može imati ključnu ulogu u našem zdravlju, posebno kada je riječ o zdravlju srca.
Naša prehrana igra središnju ulogu u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Iako postoji mnogo izvrsnih namirnica koje pomažu zdravlju srca, važno je zapamtiti da mnoge omiljene namirnice mogu uzrokovati probleme poput upala, nakupljanja plaka i visokog holesterola, što negativno utječe na srce.
v2-intext-01
Neki od najčešćih uzročnika možda se već nalaze u našoj smočnici. Stoga je medicinska sestra i savjetnica za prehranu, Monelle Burrus, upozorila na tri namirnice koje trebamo izbjegavati jer negativno utječu na zdravlje srca.
v2-out-of-page
Iako je prerađeno meso, poput kobasica, ukusno, Burrus upozorava da je "posebno bogato zasićenim mastima i natrijem".
- Neki od tih nutrijenata uzrokuju upalu u tijelu i stvaranje plaka u arterijama. Redovna konzumacija ovih mesnih proizvoda može znatno povećati rizik od srčanih bolesti - rekla je za SheFinds.
Kao zdraviju opciju preporučuje meso peradi s biljnim začinima, poput puretine ili piletine, te biljne proteine kao što su mahunarke i grah, koji "ne sadrže nezdrave masnoće, ali su bogati vitaminima i mineralima".
Iako je bijeli hljeb čest u mnogim kuhinjama, ima svoje negativne strane. Priprema se od rafiniranog brašna, koje može štetiti zdravlju.
- Rafinirano brašno koristi se za bijeli kruh i nema vlakana ni toliko hranjivih tvari kao cjelovite žitarice - objašnjava Burrus, dodajući da visoki glikemijski indeks bijelog hljeba uzrokuje nagli porast šećera u krvi.
- To dodatno opterećuje inzulin i pretvara se u masnoću oko arterija - pojasnila je. Preporučuje zamjenu bijelog hljeba cjelovitim žitaricama koje osiguravaju više vlakana i pomažu "izbjeći nagle skokove šećera u krvi te poboljšavaju funkciju kardiovaskularnog sistema".
3. Grickalice poput čipsa i krekera
Prerađene grickalice, poput čipsa i krekera, ukusne su, ali nisu dobre za srce.
- Čips i razni krekeri sadrže visoke razine masnoća i natrija, što može pridonijeti debljanju i povećati razinu holesterola.
Umjesto toga, konzumirajte zdrave grickalice poput kokica, orašastih plodova ili štapića od povrća koji sadrže nutrijente koji podržavaju zdravlje srca bez masti koje začepljuju arterije - zaključila je Burrus, prenosi
Index.hr