Smokve su izuzetno zdravo voće koje ima jedinstven, sladak ukus i teksturu i pune su hrskavih sjemenki. Svježe smokve se često suše i od njih se prave džemovi i slatka.
U suhim smokvama možete uživati tokom cijele godine i lako su dostupne, dok je sa svježima situacija drugačija, pa bio zato trebalo iskoristiti vrijeme dok ih ima.
Karakteristične su za područje Bliskog istoka i Mediterana, gde su toliko cijenjene da su Grci zakonom zabranili njihov izvoz.
Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji preovladavaju u ovom voću su kalij, kalcij, magnezij, željezo i bakar.
Veoma su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K, te pospješuju opće zdravlje organizma.
Smokve se često preporučuju kao veoma djelotvorno, prirodno laksativno sredstvo zbog količine vlakana koju sadrže.
Većina nas u ishrani koristi veće količine natrija koji vodi do nedostatka kalija, a neravnoteža između ova dva minerala može dovesti do povišenog krvnog pritiska.
Ishrana bogata svježim voćem i povrćem među kojima su i svježe smokve prirodnim putem podiže nivo kalija i time utiče na snižavanje krvnog pritiska.
Zbog dijetalnih vlakana, smokve mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti i želite da smršate. Hrana bogata vlaknima osigurava osjećaj sitosti, sprječava glad i želju za slatkišima.