Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima sjemenki, također je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija provedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi, piše
CNN.- Pojačana konzumacija maslinovog ulja povezana je sa smanjenim rizikom od smrti uzrokovanih demencijom, bez obzira na ukupnu kvalitetu prehrane - zaključak je tima Fakulteta za javno zdravlje Univerziteta Harvard čije je istraživanje objavljeno u stručnom JAMA Network Open.
v2-intext-01
Sudionike se svake četiri godine pitalo o količini unosa maslinovog ulja i općenito njihovim prehrambenim navikama, dok se kod smrtnih slučajeva, gdje je to bilo primjenjivo, tražio uzrok smrti, uključujući i demenciju.
Utvrđeno je da su oni koji su vrlo rijetko ili nikad koristili maslinovo ulje bili skloniji razvoju stanja poput Alzheimerove bolesti.
v2-out-of-page
Naučnici su objavili da rezultati dugogodišnje studije navode na zaključak da "unos maslinovog ulja predstavlja moguću strategiju u smanjenju smrti od demencije".
Studija je pokazala da su osobe koje su konzumirale više od pola kašike maslinovog ulja dnevno imale 28 posto manji rizik od smrti od demencije u poređenju s onima koji su ga rijetko konzumirali ili nikad.
Također, zamjena samo jedne kašičice margarina ili majoneze s jednakom količinom maslinovog ulja dnevno pokazala je vezu s osam do 14 posto manjim rizikom od smrti od demencije.
S visokim udjelom antioksidansa i neznatno prerađeno, prešano maslinovo ulje je prirodnije od ostalog biljnog ulja i ulja sjemenki koja su zbog miješanja i načina prerade siromašnija nutrijentima i lišena okusa.
Tim s Harvarda također navodi da nije otkrivena nikakva poveznica između biljnih ulja ili maslaca i ostalih mliječnih proizvoda s gubitkom kognitivnih sposobnosti.
Također ističu da redovni korisnici maslinovog ulja u manjoj mjeri razvijaju dijabetes od onih koji su skloniji konzumaciji biljnih ulja i ulja sjemenki te da je "moguće" da je kuhanje na maslinovom ulju "pokazatelj zdravije prehrane".
Ali, ono što odbija mnoge da u prehrani koriste maslinovo ulje je njegova visoka cijena.
Naime, prema Uredu za statistiku Evropske unije, cijena maslinovog ulja ove godine u evropskom bloku veća je za 50 posto u odnosu na prošlu godinu.