navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nova studija

Ultraprerađena hrana povezana s većim rizikom od raka pluća: Izbjegavajte je

Ultraprerađena hrana uključuje proizvode s vještačkim bojama, konzervansima, pojačivačima okusa i izmijenjenim mastima i šećerima

AUTOR: Autor: Faktor/CNN
Objavljeno: 30.07.2025. u 11:49
get url
text
Nova studija otkriva da konzumacija ultraprerađene hrane može povećati rizik od raka pluća za 41 posto, čak i kod osoba koje ne puše. Ultraprerađena hrana uključuje proizvode s vještačkim bojama, konzervansima, pojačivačima okusa i izmijenjenim mastima i šećerima - poput gaziranih pića, čipsa, industrijskih supa, mesnih prerađevina i sladoleda.
Analizirano je više od 100.000 ljudi kroz njihove prehrambene navike i medicinsku dokumentaciju. Najčešće konzumirane namirnice bile su mesne prerađevine, gazirana pića i energetski napici, piše CNN.
Stručnjaci naglašavaju da industrijska obrada mijenja strukturu hrane, smanjuje hranjivu vrijednost i stvara štetne spojeve poput akroleina - kancerogene supstance koja se može naći u dimu cigareta, plastici i zagrijanim mastima.
Iako je studija opservacijska i ne dokazuje uzročnu vezu, dodatno potvrđuje ranije tvrdnje da ishrana bogata ultraprerađenom hranom može narušiti imunitet i izazvati upale - što povećava rizik od raka.
Stručnjaci savjetuju izbjegavanje proizvoda s dugačkim listama sastojaka i nepoznatim dodacima, te prelazak na cjelovite, neprerađene namirnice poput povrća, voća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO