Nova studija otkriva da konzumacija ultraprerađene hrane
može povećati rizik od raka pluća za 41 posto, čak i kod osoba koje ne puše.
Ultraprerađena hrana uključuje proizvode s vještačkim bojama, konzervansima,
pojačivačima okusa i izmijenjenim mastima i šećerima - poput gaziranih pića,
čipsa, industrijskih supa, mesnih prerađevina i sladoleda.
Analizirano je više od 100.000 ljudi kroz njihove
prehrambene navike i medicinsku dokumentaciju. Najčešće konzumirane namirnice
bile su mesne prerađevine, gazirana pića i energetski napici, piše
CNN.
Stručnjaci naglašavaju da industrijska obrada mijenja
strukturu hrane, smanjuje hranjivu vrijednost i stvara štetne spojeve poput
akroleina - kancerogene supstance koja se može naći u dimu cigareta, plastici i
zagrijanim mastima.
Iako je studija opservacijska i ne dokazuje uzročnu vezu,
dodatno potvrđuje ranije tvrdnje da ishrana bogata ultraprerađenom hranom može
narušiti imunitet i izazvati upale - što povećava rizik od raka.
Stručnjaci savjetuju izbjegavanje proizvoda s dugačkim
listama sastojaka i nepoznatim dodacima, te prelazak na cjelovite, neprerađene
namirnice poput povrća, voća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih
plodova i sjemenki.