Mnoge vrste voća mogu u sebi skrivati neželjenog "gosta", crva. Ako ste pažljivi i režete voće prije nego što ga pojedete, nije teško uočiti prisutnost crva, ali ponekad vam može promaknuti i možda ste već pojeli ko zna koliko voća prije nego što ste shvatili da je u njemu bio crv.
Koji su rizici za zdravlje ako se crv "nastanio" unutar vašeg voća? Možete li ga ipak jesti ili je voće za baciti?
v2-intext-01
Bijeli crv kojeg nalazimo unutar ploda, čija je dužina između tri i 12 milimetara, nije ništa drugo do ličinka muhe, a njegova prisutnost je dokaz da je voće zaraženo i da zato više nije dobro za jelo, piše
Novi list.Zapravo, ličinke mogu biti prenosnici bakterija iz otpada ili čak iz fekalija s kojima su muhe došle u kontakt i tako pretvoriti voće u prijetnju vašem zdravlju.
v2-out-of-page
Među bakterijama koje najčešće prenose ličinke muhe nalazimo bakterije salmonele, Escherichie coli i mijaze, odgovorne za crijevne infekcije s ponekad dramatičnim rezultatima.
Ako ste slučajno pojeli voće koje je napala ličinka i dobili crijevnu infekciju, mogli biste registrirati simptome kao što su:
-krv ili ličinke u stolici
Kada se jave ovi simptomi, preporučljivo je odmah kontaktirati doktora kako biste izbjegli ozbiljnije posljedice.
Pregledajte voće prije jela
Prije nego što počnete jesti voće, posebno ono u kojem bi mogla biti ličinke muha, preporučljivo je pregledati kožicu i unutrašnjost voća.
Dodirnite voće po cijeloj površini tako da vidite ima li mekših dijelova i provjerite kožicu da li ima rupa na njoj. Zatim uzmite nož i prerežite voće prvo na pola, a zatim na manje komade, provjeravajući svaki put ima li u njemu rupa ili ličinki.