Poput plodova smokve, listovi smokve pružaju brojne dobrobiti i ljekovito djelovanje našem organizmu. Osim što se mogu konzumirati sirovi, od listova je nakon sušenja moguće napraviti i čaj.
Stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical Daily navode da list smokve pomaže kod prevencije dijabetesa. Zatim, smanjuje nivo triglicerida – konzumacija listova također trenutno smanjuje koncentraciju triglicerida u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti i pretilosti.
Pomaže kod kardiovaskularnih problema. Čaj od listova konzumiran na redovnoj bazi može pomoći prevenirati srčane probleme i smanjiti povišen pritisak.
Iako se listovi smokve mogu konzumirati i sirovi, ne postoji mnogo recepata koji ih uključuju. Većinom listovi služe kao omot za razne vrste hrane poput riže i povrća, recepata s gljivama ili kao zamjena za tortilje.
Čaj od lista smokve poprilično je jednostavan za napraviti. Dovoljno je odabrati zdrave i zelene listove smokve te ih potom osušiti na tamnom i prozračnom mjestu, u hladu.
Za brže sušenje, moguće je listove izrezati na manje komadiće ili ih usitniti nakon sušenja. List od crne smokve također je poželjan za izradu čaja, a možete ga izraditi poput prethodnih uputa.
Za pripremu samog čaja treba vam:
šoljica vruće vode (250 ml),
supena kašika sušenog čaja.
Jednostavno prelijte sušene listove vodom i pričekajte 10 – 20 minuta ovisno o jačini čaja koji želite pripremiti.
Preporučene dnevne doze čaja su dvije – tri šoljice dnevno, dok je čaj poželjno piti maksimalno mjesec dana u kontinuitetu.
Nakon toga, potrebno je napraviti pauzu od minimalno dvije sedmice kako bi se tijelo oporavilo, a sljedeća kura jednako snažno djelovala.