Badem je zdravo koštunjavo voće koje po svom nutritivnom sastavu može da zamijeni meso ili hljeb. To je prvo voće koje cvijeta početkom proljeća. U mnogim kulturama smatra se simbolom ljubavi i sreće.
Badem je drvo iz porodice ruža i dalji je rođak breskvi, kajsija, višanja i drugog koštunjavog voća. Porijeklom je iz Persije i osim slatkog badema koji se koristi u ljudskoj ishrani, postoji i gorki badem čije sjeme ima veću količinu cijanida i može biti otrovan ukoliko se konzumira u većim količinama. Ta vrsta badema najčešće se koristi u kozmetičkoj industriji jer njegovo ulje sadrži velike količine vitamina E, neophodnog za lijepu i njegovanu kožu.
Plod badema je izuzetno bogat nutritivnim svojstvima, pa su ga naučnici svrstali u super-hranu. Taj epitet je zaslužio jer je bogat vitaminima E, C i B1, B2, B 3, B 5, B 6 i B 9, kao i vitaminom K. Izuzetno je kaloričan, a osim nezasićenih masti, bogat je mineralima poput magnezija, kalcijuma i fosfora.
Iako važi za izuzetno zdravu namirnicu, badem treba uzimati u ograničenim količinama, a preporuka je da se dnevno pojede od šest do 10 komada.
Prema istraživanju američkih naučnika, bademi su poznati kao najdjelotvorniji prirodni lijek za smanjenje lošeg holesterola. Bogati su antioksidansima, monozasićenim mastima, magnezijumom i bakrom, pa poboljšavaju zdravlje srca i krvnih sudova. Jedenje badema s ljuskom pomaže u sprečavanju srčanog udara, dobar je i protiv dijabetesa tipa 2.
Sadrži prirodne probiotike, pa popravlja crijevnu floru, utječe na pravilan rad želuca, sprečava pojavu kamena u žuči i poboljšava moždanu aktivnost. Zbog obilja vitamina E dobar je za zdravlje kose, noktiju i kože, sprečava nastanak bora jer podstiče proizvodnju kolagena i umanjuje znakove starenja.