Krompir sadrži oksalnu kiselinu, koja pretvara nerastvorljiva jedinjenja željeza u rastvorljivi kompleksni jon. To je naučno objašnjenje kako je kora krompira prilično efikasna u uklanjanju hrđe.
Tako možete iskoristiti ljuske od krompira za pravljenje rastvora bogatog oksalnom kiselinom za čišćenje zahrđalih problematičnih mjesta. Da biste to uradili, potopite kore u vodu.
Koristite samo toliko vode da pokrijete kore; ovo će omogućiti da oksalna kiselina bude što koncentrovanija. Ostavite kore da se natapaju neko vrijeme, recimo, pola sata. Izvadite oguljinu iz vode. Pomiješajte malo vode od krompira sa sodom bikarbonom da dobijete pastu.
Pastu možete upotrijebiti kako biste očistili hrđu sa makaza, noževa ili čak baštenskog alata.
Nanesite pastu na zahrđalo područje, sačekajte 20 do 30 minuta, a zatim očistite, operite i isperite.