navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Neopravdano zapostavljena namirnica

Jela grah svaki dan u sedmici, pa joj se desila velika promjena

Grah je praktičan izvor proteina, vlakana i mikronutrijenata u našoj prehrani kaže Jenna Werner, vlasnica online platforme za nutricionističke savjete Happy Strong Healthy

AUTOR: Faktor/The Healthy
Objavljeno: 11.09.2025. u 08:51
get url
text
FOTO: Wikipedia/Thomson200
Ako mene pitate, zdravstvene koristi od graha svrstavaju ga među one namirnice koje ne dobijaju dovoljno priznanja, kaže registrovana dijetetičarka Marisa Somers.
Prema njenim riječima, grah je izuzetno svestrana namirnica koja se može koristiti na mnogo načina.
- Odličan je izvor složenih ugljikohidrata, vlakana, folata, kalija i željeza. On je nutritivno gust izvor biljnih proteina koji se može upotrebiti u raznim jelima. Odlično ide u takose ili burito činije, može se pomiješati sa plehom pečenog povrća ili se dodati salatama kao izvor složenih ugljikohidrata. Pored toga, relativno je povoljna namirnica za zimnicu, piše u tekstu The Healthy autorka Jayla Andrulonis.
Ona je sedam dana u svoju prehranu uključila grah kako bi provjerila kako će utjecati na njen organizam i subjektivni osjećaj.
- Kada sam dobila zadatak da sedam dana jedem grah svaki dan kako bih vidjela kako će moje tijelo reagirati, pomislila sam da će to biti koristan eksperiment kojim ću rastegnuti i budžet i kreativnost u kuhinji. Dodatne zdravstvene koristi o kojima sam učila bile su prijatan bonus - dodaje Jayla.
Grah je praktičan izvor proteina, vlakana i mikronutrijenata u našoj prehrani kaže Jenna Werner, vlasnica online platforme za nutricionističke savjete Happy Strong Healthy.
- Ima dug rok trajanja, pristupačan je i često je već termički obrađen, što olakšava pripremu obroka i smanjuje stres oko kuhanja. Pokazano je i da ima koristi za srce i varenje zbog svog nutritivnog sastava, a može pomoći i stabilizaciji šećera u krvi kada se konzumira kao dio obroka ili užine - rekla je.

Jayla se osjećala sitije

U poslednje vrijeme primijetila sam da mi se kasno uvečer javlja potreba za grickanjem. Da bih obuzdala nesvjesno večernje grickanje, pokušavala sam svjesno da u toku dana u obroke unosim više proteina. Ispostavilo se da je grah upravo to što mi je trebalo.
Prema riječima Hannah Mage, to može dijelom da bude zbog sadržaja vlakana u grahu.
- Grah može na više načina da doprinese kvaliteti cjelokupne prehrane. Prije svega, fantastičan je izvor vlakana. Mnogi ljudi ne unose ih dovoljno. U zavisnosti od vrste, jedna šolja kuhanog graha može osigurati od 10 do 15 grama vlakana, što je otprilike polovina preporučenog dnevnog unosa za odrasle - kazala je.
Dodala je da je grah izvor biljnih proteina, koji mogu da zasite i pomognu da se duže osjećamo siti.

Bila sam redovnija tokom svoje sedmice sa grahom

Iako grah ima brojne koristi, neke od njih prate i neprijatne nuspojave, kao što je pojačano stvaranje gasova. Ipak, prednosti povezane sa većim unosom vlakana pomogle su mi da tokom sedmice budem redovnija, što nikada nije loše.
Prema riječima Werner, vlakna u grahu mogu pomoći i u regulaciji šećera u krvi i da doprinijeti boljem varenju.

Ako često jedete grah, mogli biste sniziti krvni pritisak

- Pored koristi koje su mi donijeli dodatna vlakna i proteini, obradovalo me je da saznam i za druge nutrijente zaslužne za zdravstvene efekte graha. Pošto u mojoj porodici postoji historija povišenog krvnog pritiska, uvijek tražim namirnice koje mogu da pomognu u održavanju pritiska u zdravim granicama. Ponovo se pokazalo da je grah dobar izbor - kazala je.
Grah je naime bogat izvor dva važna minerala za regulaciju krvnog pritiska, magnezija i kalij.
Na krvni pritisak utječe mnogo faktora, uključujući ishranu, nivo fizičke aktivnosti i unos alkohola, ali dodavanje mahunarki moglo bi da pomogne u smanjenju ukupnog pritiska.

Šta sam naučila iz svoje sedmice sa grahom

- Tokom sedmice u kojoj sam svaki dan jela grah, naučila sam dosta o dodatnim zdravstvenim koristima ovih malih, ali moćnih mahunarki. Uz to sam i prilično uštedjela na računu za namirnice zamjenom dijela obroka na bazi mesa grahom.
Jedan od najvažnijih zaključaka je da je raznovrsnost ključ kada pokušavate da u svakodnevnu ishranu uvrstite grah. Srećom, izbor je veliki i sve varijante su bogate korisnim sastojcima. Ne morate biti na biljnoj ishrani da biste imali koristi od toga što jedete više graha - kaže Marissa Sommers.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO