navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Znak da je varenje dobro ili...

Šta hrana koja izaziva gasove radi organizmu

Namirnice koje izazivaju gasove obično su zdrave za srce, jer su bogate vlaknima i složenim ugljenim hidratima koje tijelo ne može lako razgraditi, ali mogu bakterije u vašim crijevima

AUTOR: Faktor/BBC
Objavljeno: 18.08.2025. u 06:52
get url
text
Gasovi su dobri za organizam
Gasovi su dobri za organizam /
FOTO: Arhiva
Ispuštanje gasova je normalna stvar, a prosječno svi to uradimo pet do 15 puta dnevno. 
Zapravo, ako imate mnogo gasova nekog dana, to može biti znak da vam je varenje dobro, naravno, ako zanemarimo propratnu neprijatnost i sramotu.
To je zato što su namirnice koje izazivaju gasove obično zdrave za srce, jer su bogate vlaknima i složenim ugljenim hidratima koje tijelo ne može lako razgraditi, ali mogu bakterije u vašim crijevima.

Varenje

Dakle, koje namirnice izazivaju gasove, koje uzrokuju neprijatan miris, i kada je vrijeme da se obratite ljekaru?
Masne namirnice usporavaju varenje, zbog čega se duže zadržavaju u crijevima, gdje fermentišu i razvijaju neprijatan miris.
Masne vrste mesa su dvostruko nezgodnije jer su bogate aminokiselinom metioninom, koja sadrži sumpor.
Crijevne bakterije razlažu sumpor na hidrogen-sulfid, gas koji ima karakterističan miris pokvarenih jaja, što dodatno pojačava miris gasova nastalih iz drugih namirnica koje ste pojeli, uključujući i meso.
Mahunarke su bogate vlaknima, ali sadrže i rafinozu, trisaharid sastavljen od galaktoze, fruktoze i glukoze koji naše tijelo teško vari.
Zbog toga ti šećeri stižu do crijeva, gdje ih bakterije razgrađuju za energiju, proizvodeći gasove poput hidrogena, metana i sumpora neprijatnog mirisa.
Suprotno uvriježenom mišljenju, sama jaja ne izazivaju gasove kod većine ljudi.
Međutim, i ona sadrže metionin sa sumporom.
Ako ne želite gasove neprijatnog mirisa, izbjegavajte da jaja jedete sa namirnicama koje nadimaju, poput mahunarki i masnog mesa.
Ako vas jaja nadimaju, moguće je da imate intoleranciju ili alergiju na njih.
Crni i bijeli luk, artičoke i praziluk sadrže fruktane, odnosno vrstu ugljenih hidrata koji mogu izazvati gasove i nadimanje.
Kravlje i kozje mlijeko, kao i mliječni proizvodi, sadrže laktozu, odnosno šećer koji može izazvati nakupljanje gasova.
Oko 65 posto odraslih ljudi u svijetu ima neki stepen intolerancije na laktozu, pa konzumiranje mliječnih proizvoda može dovesti do gasova i nadutosti.
Fruktani i vlakna koja izazivaju gasove nalaze se i u žitaricama poput ovasa i pšenice.
Hljeb, tjestenina i integralne žitarice mogu izazvati gasove, a ako imate intoleranciju na gluten,  nadimanje i gasovi će biti još izraženiji.
Kupus, brokule, karfiol, kelj i drugo zeleno lisnato povrće imaju mnogo vlakana koja bakterije u crijevima rado razgrađuju, proizvodeći gasove.
Mnoge kupusnjače sadrže i sumpor, što dodatno pojačava neprijatan miris.
Što se tiče voća, jabuke, mango i kruške bogate su fruktozom, a neke sorte imaju i mnogo vlakana.

Hidratacija

Mnogima je teško svariti fruktozu, pa se javljaju gasovi. Ipak, intolerancija na fruktozu je rjeđa nego intolerancija na laktozu.
Voće, povrće i mahunarke izazivaju gasove, ali njihova korist za zdravlje daleko je veća od te neugodne pojave.
Ako niste navikli na hranu bogatu vlaknima, postepeno je uvodite u ishranu.
Pijte dovoljno vode jer hidratacija smanjuje rizik od zatvora, a time i od gasova.
Izbjegavajte previše gaziranih pića, brzo jedenje i žvakaće gume, jer unosite vazduh koji također mora izaći.
Gasovi su uglavnom bezazleni, ali ako ih je previše ili su stalno prisutni, to može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Tada je najbolje obratiti se ljekaru. 
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO