Nova naučna studija otkrila je da konzumacija prevelike količine pomfrita u sedmici može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za čak 20 posto.
Ali ono što bi mnoge moglo zabrinuti jeste upravo preporučena maksimalna količina pomfrita - tek tri porcije u sedam dana.
Budimo realni, ništa se ne može uporediti s neodoljivim ukusom vrućeg pomfrita posutog solju, upravo izvađenog iz friteze. No pritom valja znati i da to može imati grozne posljedice po zdravlje.
Naime, studija objavljena pokazala je da osobe koje jedu pomfrit tri puta sedmično imaju 20 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Rizik je još viši kod onih koji krompir konzumiraju pet puta sedmično i to čak 27 posto.
Međutim, dobra vijest za ljubitelje krompira jeste da isti rizik nije uočen kod konzumacije kuhanog, pečenog ili pire krompira. Drugim riječima, način pripreme čini drastičnu razliku.