Gordon Ramsey, slavni svjestki kuhar i biznismen, upozorio je na stvari na kojem trebamo paziti kada naručujemo hranu u restoranima.
Ako se spremate na godišnji odmor, dobro bi bilo da ovo zapamtite.
Ramsey je ranije u razgovoru za Stylist spomenuo svoja tri zlatna pravila za jelo u restoranu, govoreći posjetiteljima da trebaju biti oprezni s bilo kojim mjestom koje se ''sumnjivo hvali'' kvalitetom njihove hrane.
Hvalisavi izrazi prepuni superlativa ili tvrdnje kako je nešto najbolje u gradu, državi, svijetu, svemiru itd. bez ikakvih daljih dokaza koji bi poduprli te velike titule, tjeraju vas da se zapitate "Ko vam je to rekao? Ko ih je tako nazvao?".
Međutim, Ramsayjev glavni savjet odnosio se na jednu stvar koju ne biste trebali birati s jelovnika kada vam konobar priđe i upita - šta želite naručiti.
Ispalo je da je kritično jelo gotovo sve na tabli posebnih ponuda, naročito ako se čini da tamo ima puno opcija.
- Posebna ponuda je tu da se rasproda tokom večeri. Kad nabroje 10 specijaliteta to i nije baš posebno. Savjet koji vrijedi poslušati, ako je tabla s posebnim ponudama prevelika tj. na njoj je previše opcija to je onda u biti samo još jedan jelovnik.
Kuhar je također otkrio i osebujan trik kako dobiti kvalitetnu flašu vina u restoranu po povoljnijoj i pristupačnijoj cijeni.
Savjetovao je da bismo trebali tražiti jednu od flaša s popisa koji se sastoji od butelja s ogrebanim etiketama ili berbi koje se nisu dobro prodavale.
Predložio je da zatražite flašu bilo čega što vam preporučuje konobar po cijeni do 30 eura jer za svoj sto možete dobiti kvalitetan proizvod koji zbog mane ambalaže ili slabe popularnosti može biti po znatno manjoj cijeni.