navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Miris doma

Bundeva - kraljica jeseni

Bilo da je volite pečenu u rerni, u juhi, ili pireu ili nekom drugom obliku, sigurno nećete pogriješiti

AUTOR: Aida Tukar
Objavljeno: 22.10.2025. u 09:17
get url
text
FOTO: Pexels
Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a raskoš njenih boja, oblika i veličina nemoguće je ne primijetiti. Oktobar je posebno obilježen narandžastom bojom, a kuda god se okrenemo, bundeve nas okružuju - na tanjiru i u enterijerima.
O ljekovitim svojstvima bundeve svake jeseni se iznova priča -  iako je dostupna od augusta do marta, bundeva je najukusnija u jesen jer upravo tada ima najvišu koncentraciju hranjivih tvari. Omiljeno je sezonsko povrće i neizostavan sastojak u kuhinji poznatih svjetskih kuhara.
v2-intext-01
S razlogom nosi naziv kraljica jeseni jer je bogata antioksidansima, karotenom, vitaminima i uz to se lako kombinuje u svim jelima, od krem-supa do deserta. Osim što je neizmjerno bogata ukusom, bundeva je laka za pripremu.

Sastav i ljekovitost bundeve

v2-out-of-page
Osim što je jednostavna za pripremu, bundeva ima i mnogostruke zdravstvene dobrobiti. Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem i vitaminima B, C, E i K. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narandžasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja.
FOTO: Ilustracija
Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sistema te poboljšava imunitet. Nije naodmet spomenuti da je bundeva i niskokalorična namirnica jer 100 g bundevinog mesa osigurava tek 28 kalorija. Međutim, ne krije se sva vrijednost bundeve u njenom mesu.
Istraživači su otkrili proteine u kori bundeve koji se uspješno bore s mikroorganizmima i sprečavaju infekcije, a posebno suprimiraju razvitak gljivice vrste Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije žena, pelenski osip djece i brojne druge tegobe.
Sjemenke bundeve takođe predstavljaju njenu važnu komponentu. One se konzumiraju same i predstavljaju ukusnu, ali i kaloričnu namirnicu zbog značajnog sadržaja ulja.
Poput drugih sjemenki, gotovo polovinu sadržaja čine ulja koja u svom sastavu sadrže i omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ističu se i relativno visokim udjelom proteina (oko 25 odsto) te obiljem minerala, posebno fosfora, magnezija i mangana, a nije zanemariv ni udio cinka, željeza i bakra.
FOTO: Ilustracija
Od vitamina sjemenke bundeve su dobar izvor vitamina E i K te vitamina A u obliku beta-karotena. Istraživanja ukazuju na smanjenu učestalost oboljenja prostate u područjima gdje se redovno konzumiraju sjemenke bundeve. Iako nije poznat mehanizam pozitivnog djelovanja, zaslužnim se smatra jedinstvena kombinacija cinka, beta-karotena i omega-3 masnih kiselina sadržanih u njima.
Sjemenke bundeve kao vrlo dobar izvor magnezijuma pomažu kod regulacije visokog krvnog pritiska i prevencije napada migrene, a kao dobar izvor bakra pomažu u smanjenju upalnih stanja povezanih sa reumatoidnim artritisom.
Kao dobar izvor željeza sjemenke bundeve mogu biti od velike koristi veganima kojima često nedostaje ovaj važan mineral.
Bilo da je volite pečenu u rerni, u juhi, ili pireu ili nekom drugom obliku, sigurno nećete  pogriješiti.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO