navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Da više ne plačete

Evo kako da sjeckate luk bez suza

Tokom sječenja luka oslobađaju se jedinjenja sumpora, koja u kontaktu sa vlagom u očima stvaraju sumpornu kiselinu

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 12.08.2025. u 20:43
get url
text
Peckanje očiju se može izbjeći
Peckanje očiju se može izbjeći /
FOTO: Arhiva
Crni luk je jedan od najčešće korištenih sastojaka u svakoj kuhinji. Njegov specifičan ukus i miris obogaćuju čorbe, salate, sosove i mnoga druga jela.
Međutim, neprijatno peckanje i suze koje se javljaju tokom sječenja luka pretvaraju ovaj svakodnevni zadatak u pravi izazov.
Tokom sječenja luka oslobađaju se jedinjenja sumpora, koja u kontaktu sa vlagom u očima stvaraju sumpornu kiselinu.
Ova reakcija izaziva poznato peckanje i refleksno suzenje. Međutim, vlagu je moguće preusmjeriti i time spriječiti da štetne čestice dođu do očiju.
Jednostavno rješenje podrazumijeva da se prije sječenja na dasku za sjeckanje stavi mokar papirni ubrus. 
Vlažan ubrus funkcioniše kao "mamac" za čestice koje bi inače krenule ka očima. Umjesto da se šire kroz vazduh, gasovi se vezuju za mokri papir i neutralizuju efekat peckanja.
Ova metoda zahtjeva minimalnu pripremu, dostupna je svima i funkcioniše čak i kod osoba sa najosjetljivijim očima.
Dugogodišnja praksa pokazuje da su oštri noževi najvažniji saveznik prilikom sjeckanja luka.
Sječenje sa izuzetno oštrim nožem omogućava manje oštećenje ćelijskih zidova luka i manju količinu oslobođenih gasova.
Takođe, rashlađivanje luka prije sječenja smanjuje isparavanje hemikalija koje iritiraju oči. Međutim, čak i uz ove metode, neprijatnosti često ostaju prisutne.
Sjeckanje luka često se izbjegava upravo zbog neprijatnosti koje nosi.
Ova jednostavna intervencija omogućava da se svakodnevni zadaci u kuhinji obavljaju bez nelagodnosti.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO