Čuvanje hljeba predstavlja veliku dilemu. Supermarketi ga čuvaju na policama na sobnoj temperaturi, ali mnogi ga drže u kutiji jer misle da će tako trajati duže.
Prema izvještaju istraživanja sa Univerziteta Linkoln u Nebraski, štetni mikroorganizmi koji kvare hranu najbolje rastu na sobnoj temperaturi. Ako hljeb držite sedmicu na otvorenom, on će postati gnjecav i ubuđat će se.
U slučaju da hljeb ostavite izložen svjetlosti i vazduhu, može da se ubrza propadanje namirnice. Spore iz vazduha će se naći na njemu, a kako one imaju dugačko korijenje to znači da će im biti potrebno nekoliko dana da počnu da rastu. Za to vrijeme ih vi nećete ni primijetiti, pa ćete ih unositi u sebe.
Zato je, preporuka naučnika, da hljeb čuvate u zamrzivaču ili frižideru.
Studija iz Evropskog časopisa za kliničku ishranu je pokazala da držanje hljeba u zamrzivaču smanjuje šanse za razvoj plijesni, što smanjuje propadanje hrane.
Ukoliko hljeb držite u frižideru ili zamrzivaču šanse da se buđ pojavi na hljebu su minimalne, a vekna može da traje i tri mjeseca i još uvijek će biti spremna da se jede za nekoliko minuta.