Mnogi kod ispijanja kahve, čaja, koriste smeđi šećer jer ih ne mogu piti gorke, ali su i čuli da je zdraviji od bijelog šećera, da ima manje kalorija.
Stručnjaci objašnjavaju kako i bijeli i smeđi šećer potječu iz istih usjeva, biljke šećerne trske pa su i prilično slični. Smeđi šećer je smjesa bijelog šećera i melase, koja je vrsta sirupa dobijenog iz šećera.
Melasa je zaslužna za tamniju boju smeđeg šećera i malo povećava hranjivu vrijednost.
Glavna razlika je to što smeđi šećer sadrži nešto više kalcija, željeza i kalija, ali to je neznatna količina. Također, smeđi šećer sadrži manje kalorija nego bijeli, no razlika je zaista mala. Recimo,čajna kašika smeđeg šećera sadrži 15 kalorija, a kašika bijelog šećera ima 16.3 kalorija. Gledajući nutritivnu vrijednost, obje vrste šećera su prilično slične. Glavna razlika je u boji i okusu.
Treba imati na umu da je šećer jedan od faktora koji je povezan za gojaznošću.