navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Može se i to postići

Kako dinstati luk bez da ispušta jak miris

Prvo, koristite svježi luk i dobro ga operite, jer stari luk jače miriše

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 01.08.2025. u 19:41
get url
text
Luk
Luk /
FOTO: Ilustracija
Dinstanje luka bez jakog mirisa može se postići pažljivim izborom tehnike i sastojaka.
Prvo, koristite svježi luk i dobro ga operite, jer stari luk jače miriše.
Prije dinstanja, možete ga kratko potopiti u hladnu vodu – to smanjuje ispuštanje sumpornih jedinjenja.
Dinstajte ga na blagoj vatri uz dodatak malo maslinovog ulja ili putera, a poklopac držite djelimično otvoren da para izlazi.
Možete dodati i malo limunovog soka ili sirćeta, što pomaže u neutralisanju mirisa.
Ako želite dodatnu zaštitu od mirisa, upate napu ili otvorite prozor.
Na kraju, dodavanje drugog povrća (poput mrkve ili celera) također može ublažiti miris luka tokom pripreme.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO