Blitva je tamnozeleno lisnato povrće, koje se ubraja u namirnice sa najviše hranljivih materija.
Listovi i stabljike blitve pružaju obilje vitamina, minerala i moćnih biljnih jedinjenja.
Blitva je dobar izvor željeza, bakra, kalija, kalcija i vitamina E.
Ona je također puna vlakana, antioksidanata i vitamina A, C i K, kao i drugih jedinjenja koja poboljšavaju zdravlje.
Niskokalorična
Njene stabljike, koje su, također, hranljive, mogu da budu žute, narandžaste, ružičaste ili crvene.
Mala porcija kuhane blitve pokriva dnevne potrebe za vitaminom K i sadrži obilnu dozu vitamina A, vitamina C i magnezija.
Ovo zeleno povrće nije samo puna hranljivih materija, već ima i izuzetno malo kalorija, pa je odlična opcija za održavanje umjerene težine.
Blitva je bogata mnogim antioksidansima, poput beta karotena i flavonoida, koji mogu da pomognu u sprečavanju zdravstvenih stanja poput srčanih bolesti i raka pluća.
Mnogi antioksidansi u blitvi uključuju polifenole, vitamin C, vitamin E i karotenoidne biljne pigmente kao što je beta karoten.
Ovi hranljivi sastojci pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnim radikalima.
Ishrana bogata antioksidansima, koji se nalaze u blitvi, može da smanji rizik za razvoj određenih hroničnih bolesti.
Blitva je bogata vlaknima, važnim hranljivim materijama, koja pomažu u održavanju tjelesne težine, smanjenju rizika od određenih vrsta raka i poboljšanju zdravlja srca.
Vlakna hrane korisne crijevne bakterije, podstiču redovno pražnjenje crijeva, pomažu u održavanju zdravog nivoa holesterola i usporavaju varenje, kako bi se stabilizovao nivo šećera u krvi.
Zdravlje kostiju
Odličan je izvor vitamina K, hranljive materije koja je neophodna za pravilno zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
Vitamin K je grupa jedinjenja rastvorljivih u mastima, uključujući vitamin K1 (filokinon) i vitamin K2 (menakinon).
Pored toga što je bogata vlaknima, blitva sadrži malo kalorija, što je čini odličnim dodatkom ishrani koja je zdrava za mršavljenje.
Konzumiranje povrća bogatog vlaknima poput blitve povećava osjećaj sitosti nakon obroka, što bi moglo da smanji rizik od prejedanja.