Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka širom svijeta, međutim, postoji jednostavan trik koji ne samo da obogaćuje njen ukus, već i
pojačava njeno pozitivno dejstvo na organizam.
Radi se o dodavanju prirodnog sastojka koji blagotvorno
djeluje i na raspoloženje, i na zdravlje srca i mozga, a riječ je o kakau.
Zašto dodati kakao u kafu?
Kombinacija kakaa i kafe donosi sinergijski efekat
zahvaljujući spoju flavonoida i kofeina. Kakao je prirodno bogat polifenolima,
posebno flavanolima, koji imaju brojne zdravstvene koristi. Prema istraživanju
objavljenom u magazinu Vogue, upravo ovaj spoj zaslužan je za pozitivan
uticaj kakaa na ljudsko zdravlje.
Redovno konzumiranje kakaa može doprinijeti smanjenju rizika
od kardiovaskularnih oboljenja, metaboličkih problema i upalnih procesa.
Također, povoljno djeluje na nervni sistem i kožu.
Povećava energiju i popravlja raspoloženje
Osim što sadrži antioksidanse, kakao stimuliše proizvodnju
hormona sreće - endorfina, serotonina i dopamina. Zahvaljujući prisustvu
teobromina, u kombinaciji sa kofeinom iz kafe, obezbjeđuje postepeno oslobađanje
energije i održavanje mentalne bistrine.
Kako pravilno dodati kakao u kafu?
Stručnjaci savjetuju da se u šolju kafe doda najviše jedna mala kašika čistog, nezaslađenog kakao praha. Idealno je da se kakao umiješa kada se
kafa malo ohladi, kako bi se očuvala korisna svojstva flavonoida.