navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jednostavan trik

Koji sastojak kafu čini zdravijom i ukusnijom?

Kombinacija kakaa i kafe donosi sinergijski efekat zahvaljujući spoju flavonoida i kofeina

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 06.09.2025. u 21:11
get url
text
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka širom svijeta, međutim, postoji jednostavan trik koji ne samo da obogaćuje njen ukus, već i pojačava njeno pozitivno dejstvo na organizam.
Radi se o dodavanju prirodnog sastojka koji blagotvorno djeluje i na raspoloženje, i na zdravlje srca i mozga, a riječ je o kakau.
v2-intext-01
Zašto dodati kakao u kafu?
Kombinacija kakaa i kafe donosi sinergijski efekat zahvaljujući spoju flavonoida i kofeina. Kakao je prirodno bogat polifenolima, posebno flavanolima, koji imaju brojne zdravstvene koristi. Prema istraživanju objavljenom u magazinu Vogue, upravo ovaj spoj zaslužan je za pozitivan uticaj kakaa na ljudsko zdravlje.
v2-out-of-page
Redovno konzumiranje kakaa može doprinijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja, metaboličkih problema i upalnih procesa. Također, povoljno djeluje na nervni sistem i kožu.
Povećava energiju i popravlja raspoloženje
Osim što sadrži antioksidanse, kakao stimuliše proizvodnju hormona sreće - endorfina, serotonina i dopamina. Zahvaljujući prisustvu teobromina, u kombinaciji sa kofeinom iz kafe, obezbjeđuje postepeno oslobađanje energije i održavanje mentalne bistrine.
Kako pravilno dodati kakao u kafu?
Stručnjaci savjetuju da se u šolju kafe doda najviše jedna mala kašika čistog, nezaslađenog kakao praha. Idealno je da se kakao umiješa kada se kafa malo ohladi, kako bi se očuvala korisna svojstva flavonoida.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02