navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jednostavan trik

Koji sastojak kafu čini zdravijom i ukusnijom?

Kombinacija kakaa i kafe donosi sinergijski efekat zahvaljujući spoju flavonoida i kofeina

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 06.09.2025. u 21:11
get url
text
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka širom svijeta, međutim, postoji jednostavan trik koji ne samo da obogaćuje njen ukus, već i pojačava njeno pozitivno dejstvo na organizam.
Radi se o dodavanju prirodnog sastojka koji blagotvorno djeluje i na raspoloženje, i na zdravlje srca i mozga, a riječ je o kakau.
Zašto dodati kakao u kafu?
Kombinacija kakaa i kafe donosi sinergijski efekat zahvaljujući spoju flavonoida i kofeina. Kakao je prirodno bogat polifenolima, posebno flavanolima, koji imaju brojne zdravstvene koristi. Prema istraživanju objavljenom u magazinu Vogue, upravo ovaj spoj zaslužan je za pozitivan uticaj kakaa na ljudsko zdravlje.
Redovno konzumiranje kakaa može doprinijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja, metaboličkih problema i upalnih procesa. Također, povoljno djeluje na nervni sistem i kožu.
Povećava energiju i popravlja raspoloženje
Osim što sadrži antioksidanse, kakao stimuliše proizvodnju hormona sreće - endorfina, serotonina i dopamina. Zahvaljujući prisustvu teobromina, u kombinaciji sa kofeinom iz kafe, obezbjeđuje postepeno oslobađanje energije i održavanje mentalne bistrine.
Kako pravilno dodati kakao u kafu?
Stručnjaci savjetuju da se u šolju kafe doda najviše jedna mala kašika čistog, nezaslađenog kakao praha. Idealno je da se kakao umiješa kada se kafa malo ohladi, kako bi se očuvala korisna svojstva flavonoida.
search icon
prikaži komentare (0)